Egy lány szomorúan fekszik az ágyon

Az antidepresszánsok váratlan mellékhatásai, amit a tudósok se értenek

Az első néhány hétben az antidepresszánsoknak van egy furcsa mellékhatása, amellyel a kutatók is csak próbálnak megbirkózni.

A közhiedelem szerint az olyan SSRI-k (szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók), mint a Prozac és a Zoloft, csak kellemes érzéseket válthatnak ki. Ez duplán nem igaz. Alapvetően az antidepresszánsok az emberek nagyjából felénél alig vagy egyáltalán nem hatnak – erről itt lehet olvasni részletesen.

Nem mellesleg a kezelés első néhány hetében a gyakori antidepresszánsok fokozott szorongást és félelmet okozhatnak – olvasható a különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldalán.

Ráadásul a szerotonin – az SSRI-k által felerősített neurotranszmitter – még az öngyilkossági gondolatokkal is összefüggésbe hozható, különösen fiataloknál.

Egy, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány azonban támpontot adhat arra, hogyan lehet csökkenteni ezeket a veszélyes és kellemetlen mellékhatásokat

A kutatóknak sikerült megtalálni az egerek agyában a szerotonin által aktivált, szorongáshoz vezető pályákat. Ez az áramkör döntő befolyással lehet abban, hogy az antidepresszánsok hogyan okoznak rövid távú szorongást.

A remény az, hogy képesek leszünk megalkotni egy olyan gyógyszert, amely gátolja ezt az áramkört, és amelyet az emberek az SSRI-használat első néhány hetében szedhetnek, hogy túllépjenek a problémán Általánosságban a felfedezés segít mélyebben megérteni azokat az agyi hálózatokat, amelyek a szorongást és a félelmet irányítják az emlősökben

– mondta Thomas L. Kash professzor, a kutatás vezetője.

Miután a kutatóknak sikerült azonosítani a döntő agyi áramkört, a következő lépés az volt, hogy blokkolják azt – ez sikerült is. Viszont mivel a kutatás egereken folyt, nem világos, hogy ugyanez az eredmény emberekben is megfigyelhető lenne-e.

Az eredmények ugyanakkor biztatóak, mivel azt tudni lehet, hogy az agy ezen régiója és annak pályái kifejezetten hasonlóak az egereknél és az embereknél.

Emellett a kutatók olyan agyi fehérjéket is vizsgálnak, amikben azonosíthatnak egy olyan receptort, amelyre a már bevált gyógyszerek is hatással lehetnek – így ha valaki antidepresszánst szedne, nem kell tartania majd az első 1-2 hétben jelentkező szorongó tünetektől. De a megoldás még így is kifejezetten távolinak tűnik.

Fotó: Unsplash/Yuris Alhumaydy