Így biztos, hogy nem barnul be a félbevágott avokádó
Először is, tisztázzuk: semmi baj nincs a barna avokádóval. De ha mégis elkerülnéd, mutatjuk a varázstrükköt!
A foltokban megbarnult avokádó egyszerűen oxidálódott; a levegő oxigénje hatására a házi készítésű guacamoléban lévő enzim zöldből barnává változik. Ettől még nyugodtan fogyasztható, de legyünk őszinték − nem a legkellemesebb ránézni.
Ki akar barna guacamolét enni, igaz? És mégis, előfordul, hogy amikor felvágunk egy avokádót, nem szeretnénk egyből az egészet felhasználni. Mit tehetsz, hogy a másik fele ne barnuljon meg a hűtőben? A megoldás egyszerű: fogj egy citromot!
A következőt kell tenned:
Facsard ki egy fél citromot egy kis tálba, vagy önts helyette citromlevet egy üvegből egy tálba. Egy pasztakefével ecseteld be az avokádó belsejének zöld húsát a citromlével. Ezután az egész felét (még a héjában!) szorosan takard le fóliával, és tedd vissza a hűtőbe.
Így az avokádó érettségi fokától függően egy és három nap között zöld marad, mielőtt oxidálódni kezd. A citrom savas leve lelassítja az oxidációs folyamatot azáltal, hogy csökkenti az avokádó pH-szintjét és csökkenti az enzimaktivitást.
Fotó: Unsplash
Egy másik trükk, amit érdemes észben tartani, hogy az avokádó magját hagyd benne. Amikor félbevágod az avokádót, használd azt a felét, amelyiken nincs mag, a másikat pedig csomagold be. A mag megvédi a körülötte lévő avokádót, mert nincs kitéve az oxigénnek. Ezért kell szorosan becsomagolni az avokádót; minél kevesebb oxigénnek van kitéve, annál tovább marad zöld.
Mit kezdjünk az avokádó másik felével?
Bár a guacamole mindig nagyszerű válasz, az avokádót számos más receptben is felhasználhatod, például készíthetsz fűszeres sajtos avokádós laposkenyeret, avokádós kukoricasalátát, sült avokádós bánh mì szendvicset vagy akár avokádós tortát is.
Forrás: The Kitchn
Nyitókép: Unsplash