Vastagbélt imitáló rajz

Egy rákos megbetegedés gyorsan növekszik a fiatalabbak körében, ez lehet az oka

A fiatal felnőttek körében tapasztalható vastagbélrák ijesztő növekedését vizsgáló tudósok egy új, lehetséges tényezőt azonosítottak. A kolibaktin nevű bakteriális toxin a kutatások szerint a gyermekkorban történő kitettség révén növelheti a későbbi rákos megbetegedés kockázatát.


Korábban már összefüggésbe hozták a kolibaktint a vastagbélrákkal, de most először vizsgálták a 50 év alatti korosztályt. Az eredmények azt sugallják, hogy a vastagbélrák előfordulása a következő évtizedekben növekedhet a fiatalok körében.

Figyelmedbe ajánljuk! Egy ital napi fogyasztása akár 14%-kal is csökkentheti a bélrák kockázatát

A Nature folyóiratban megjelent kutatásban 981 személy szövetmintáit elemezték 11 országban. A korai stádiumú esetek több mint felében a DNS-mutációk összefüggésbe hozhatók a kolibaktin által okozott károsodással.

„A mutációk mintázatai a genomban egyfajta történeti nyomot hagynak, és arra utalnak, hogy a kolibaktinnal való korai életbeli kitettség állhat a korai kezdésű betegség hátterében”

– mondja Ludmil Alexandrov, a Kaliforniai Egyetem biológusa.

Labormint\u00e1kat vizsg\u00e1l\u00f3 orvos

Illusztráció

Fotó: Pexels

Az egyik valószínű forgatókönyv szerint a gyermekkorban előforduló fertőzések termelik a kolibaktint, amely DNS-károsodást okoz a bélben. Ezek a káros mutációk pedig később, akár hosszú évtizedekkel a kolibaktin eltűnése után, növelhetik a rák kockázatát.

A kutatás eredményei szerint a kolibaktinnal kapcsolatos mutációk háromszor gyakoribbak voltak azoknál, akik 40 éves koruk előtt kapták meg a diagnózist, míg az idősebbeknél inkább az öregedéssel összefüggő mutációk jelentek meg.

Korábbi kutatások már azonosítottak olyan tényezőket is, amelyek hozzájárulhatnak a vastagbélrák fiatalabb életkorban történő növekedéséhez. Ilyen tényezők lehetnek a túlzottan feldolgozott ételek fogyasztása, valamint a túl sok cukros vagy alkoholos ital. A kutatás azt sugallja, hogy az élet korai szakaszában történt életmódbeli vagy környezeti hatások is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

A kutatók további vizsgálatokat terveznek annak érdekében, hogy jobban megértsék, hogyan védhetjük meg magunkat a kolibaktintól, és hogyan változhatnak a rákot befolyásoló tényezők különböző országokban.

(ScienceAlert)

Borítókép: Shutterstock