egy nő szívet formáz a kezeivel a hasa előtt

Ezzel a 7 dologgal észrevétlenül károsítod a bélrendszered működését

Ha a bélrendszerünk egészségére gondolunk, elsősorban az elfogyasztott élelmiszerek és a kiegészítőként szedett probiotikumok jutnak eszünkbe. És valóban, ez a két dolog kéz a kézben jár az egészséges bélmikrobiom kialakítása érdekében. Azonban fontos azt is megállapítani, hogy mi okozza a bélrendszerben lévő baktériumok egészségtelen egyensúlyát.


Az első lépés a bélrendszerünk egészségének megőrzéséhez az, hogy tudjuk, hogy milyen dolgok járulnak hozzá bélbaktériumaink károsodásához. Csak ezután tudunk lépéseket tenni az étrend és az életmód módosításával.

Az emésztőrendszer baktériumok és egyéb mikroorganizmusok trillióinak ad otthont. A baktériumokkal együttműködve emészt, vitaminokat termel, szabályozza a hormonokat és kiválasztja a méreganyagokat. A bélrendszerünk képes befolyásolni egészségünk szinte minden területét, ezért is olyan fontos a védelme.

​7 dolog, ami károsíthatja a bélműködést

Antibiotikumok: Az antibiotikumokat a rossz baktériumok által okozott betegségek és fertőzések kezelésére fejlesztették ki. Azonban ma már sokszor megelőző kezelésként is használják őket, ahelyett, hogy csak akkor alkalmaznák, amikor feltétlenül szükséges − ez pedig komoly hatással van a mikrobiomunkra. Az antibiotikumok ugyanis a jó és a rossz baktériumokat egyaránt kiirtják, ez pedig lehetővé teszi a rossz baktériumok számára, hogy átvegyék az uralmat.

Finomított cukor: A finomított cukor hozzájárul a gyulladáshoz a szervezetben, és serkentheti a problémás élesztőgombák, például a Candida növekedését. Több kutatás azt is kimutatta, hogy a magas cukortartalmú étrend a bélbaktériumok megváltoztatásával károsíthatja a tanulást és a memóriát.

Mesterséges édesítőszerek: Csak azért, mert a finomított cukor nem tesz jót a bélrendszerünknek, ne forduljunk a mesterséges édesítőszerekhez. A kalóriamentes édesítőszerek megzavarhatják a bélmikrobiomot, és fokozhatják bizonyos baktériumok szaporodását, amelyek a zsírraktározást váltják ki.

teblett\u00e1kat tart egy n\u0151 a kez\u00e9ben, mik\u00f6zben a has\u00e1ra szor\u00edtja a m\u00e1sikat

Fotó: Shutterstock

Fogamzásgátló tabletták: A krónikus gyógyszerhasználat pusztítást végezhet a bélrendszerben. A fogamzásgátló tabletták megzavarhatják a jó bélbaktériumokat, így tökéletes környezetet teremtenek, amely lehetővé teszi a káros baktériumok és élesztőgombák túlszaporodását. A tabletta gyulladást okozhat az emésztőrendszerben, ami megnövekedett kockázatot jelenthet a bélrendszer hiperáteresztő képességére.

Növényvédő szerek: Az előzetes vizsgálatok a glifozát bélbaktériumokra gyakorolt hatását mutatják. Egyes tanulmányok szerint a glifozát a gluténérzékenység és a cöliákia kialakulásában is szerepet játszik, és mindkettő összefügg a bélrendszerünk egészségével. Amikor a glifozát kapcsolatba kerül a bélbaktériumokkal, gátolja a bélben lévő jótékony baktériumok növekedését.

Stressz: A magas szintű stressz a kortizol felszabadulását jelzi a bélrendszer oxigénellátásának csökkenésével együtt. Ez a bélbaktériumok változását eredményezi. A kutatások azt mutatják, hogy a magas stressz megváltoztathatja a bélbaktériumok összetételét és sokféleségét azáltal, hogy növeli az olyan káros baktériumok számát, mint a Clostridium, és csökkenti a jótékony baktériumokét, mint a Lactobacillusok.

Alváshiány: Ahogyan a testünknek megvan a maga cirkadián ritmusa, a bélrendszerünk is cirkadián-szerű ritmust követ. Új kutatások szerint a rossz alvási szokások és a természetes cirkadián ritmusunk megzavarása változásokat okozhat a bélbaktériumokban, és növeli a súlygyarapodással, elhízással, 2-es típusú cukorbetegséggel és zsíranyagcserével összefüggésbe hozható baktériumok mennyiségét.

Forrás: Nourishedbynutrition

Nyitókép: Shutterstock