egy nő használja a légkondit

Itt a meglepő igazság az otthonunk levegőjének minőségéről

A légszennyezés számos forrása elég könnyen felismerhető: látjuk vagy érezzük a szmogot, a járművek kipufogógázait vagy a cigarettafüstöt magunk körül. A káros szennyezőanyagokat azonban kevés dolog jelzi a lakásban − és sajnos gyakran éppen ott a legrosszabb a belélegzett levegő minősége.


A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint a beltéri levegő minősége átlagosan legalább ötször rosszabb, mint a külső levegőé de akár százszor rosszabb is lehet. És mivel − az EPA becslése szerint − időnk 90%-át bent töltjük, ez a rossz levegő számos egészségügyi problémához vezethet, az allergiás tünetektől kezdve a viszkető szemeken és orrfolyáson át a fejfájásig, asztmáig, légúti fertőzésekig, és ami riasztó, még a szívbetegségekig és a rákig is.

Érdemes tehát ezt a problémát minden oldalról megvizsgálni, és megoldást keresni rá. Íme néhány jó módszer a kezdéshez.

​Segítsd a HVAC-berendezés (fűtési és hűtési rendszer) jobb működését!

A légszűrők cseréje egyike azoknak a feladatoknak, amelyeket sok lakástulajdonos ritkán (vagy egyáltalán nem) végez, így nem csoda, hogy a „piszkos szűrő" magasan szerepel a HVAC-szolgáltatási hívás okainak listáján. A tiszta, nem eltömődött szűrők észrevehető különbséget jelenthetnek az otthon lévő levegő minőségében, és − nem kis bónuszként − a fűtési és hűtési rendszer hatékonyabb és költséghatékonyabb működését is elősegítik.

Ideális esetben minden évszakban cseréld ki a szűrőket az otthoni kemencékben, légkondicionálókban, légkezelőkben és hasonlókban.

​Fordulj a technológiához!

Egy egész házra kiterjedő légtisztító készülék képes eltávolítani a káros anyagokat − ahogy a neve is mutatja − az otthonodban keringő levegőből. Ez hatékonyabb megoldást jelent a szakértők által rossz IAQ-nak (beltéri levegőminőségnek) nevezett problémákra, mint az egyes helyiségek szűrői. Egy ilyen berendezés telepítése segít csökkenteni a por, a pollenek, a háziállatok szőrének, a poratkáknak, a penésznek, a szösznek, a gombáknak, a dohányfüstnek, a főzési zsiradéknak, sőt bizonyos baktériumoknak és vírusoknak a jelenlétét.

​Szabályozd az otthonod páratartalmát!

egy n\u0151 let\u00f6rli a p\u00e1r\u00e1t az ablakr\u00f3l

Fotó: Shutterstock

Az elszívó ventilátorok rendszeres működtetés egy egyszerű szokás, amely segít fenntartani a 30 és 50 százalék közötti egészséges beltéri páratartalmat. Zuhanyzás előtt kapcsold be őket, és zuhanyzás után legalább 20 percig hagyd őket még bekapcsolva, hogy segítsen meggátolni a penész és a penészgomba elszaporodását, mely két gyakori levegőben terjedő allergén.

Emellett fontold meg egy intelligens termosztát beszerelését. Ezt okostelefonról is elérheted, így mind a felügyelete, mind a beállítása szuperkényelmes. És a termosztát nem csak a beltéri hőmérsékletet tudja szabályozni − fokozott párátlanítást is biztosít.

Forrás: Goodhousekeeping

Nyitókép: Shutterstock