köhögő lány a villamoson

Ha ezt az 5 jelet érzékeled, érdemes jobban figyelni az egészségedre

Az utóbbi időben a légúti vírusok drámai visszatérést mutattak.


Bár a 2023-2024-es megfázásos és influenzaszezon még csak most kezdődik, a szakértők attól tartanak, hogy a tavalyi évhez hasonlóan erős lesz. Más szóval, jön az orrdugulás, torokfájás, köhögés és láz. A légúti megbetegedések szezonja felé haladva érdemes különösen odafigyelni magunkra. Mielőtt a nyilvánvalóbb tünetek jelentkeznének, általában van néhány jel, amely arra utal, hogy valami készülődik. Ha észreveszed ezeket, még időben közbeléphetsz, és megadhatod a szervezetednek a gyógyuláshoz szükséges ellátást. Íme a jelek!

​1. Csiklandozást érzel a torkodban

Mielőtt teljes torokfájás alakulna ki, a torok hátsó részén gyakran megjelenik valamilyen csiklandozós érzet vagy csomó. Ez gyakran az egyik első észrevehető jele annak, hogy a betegség hamarosan lecsap. Amikor kórokozóval érintkezünk, a szervezet olyan molekulák termelésével reagál, amelyek a fertőzés ellen küzdenek. Az egyik ilyen molekula a bradikinin, amely a légúti fertőzés során az orrjáratokból az orrgaratba jut, ahol stimulálja a torokban lévő érzékelő receptorokat, ami feltehetően hozzájárul a duzzadt érzéshez a torokban.

​2. Fáradtnak érzed magad

Mielőtt a klasszikus légúti tünetek jelentkeznének, egy-két napig valószínűleg fáradtnak és gyengének érzed magad. Ez azért van, mert a szervezet a fertőzés kezdetén citokineket, a szervezet sejtjei közötti kulcsfontosságú kommunikátorokat szabadít fel, melyek aktiválják az immunsejteket, hogy megkezdjék a fertőzés elleni küzdelmet. Ez a folyamat az egész szervezetben gyulladást vált ki, amitől kimerültnek érezheted magad. Ugyanez vonatkozik az izomfájdalmakra is.

​3. Nem tudod abbahagyni a tüsszögést

k\u00f6h\u00f6g\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

A köhögést megelőző napokban extra tüsszögést tapasztalhatsz, amivel valójában a szervezet a vírust akarja eltávolítani. Ugyanaz a folyamat, mint amikor polleneket vagy borsot lélegzel be. Pontosan ezért olyan fontos, hogy tüsszentéskor takard el a szádat. A tüsszentés annyira hatékony a vírusok kiűzésében, hogy ha hagyjuk, hogy szabadon szálljon, akkor könnyen egy másik lehetséges áldozaton landol.

​4. Hirtelen megfájdul a fejed

A fejfájás egy másik jel arra, hogy fertőzés készülődik. Bizonyos esetekben a fejfájás a fejedben felgyülemlő nyomás miatt alakul ki, amikor az arcüregek elkezdenek eltömődni a nyálkával. Az alvászavarok vagy a dehidratáltság − ami a betegség első napjaiban előfordulhat − szintén okozhat fejdobogást. De kiválthatja az a gyulladás is, amelyet az immunrendszere termel.

​5. Sírós leszel

Az emberek gyakran számolnak be arról, hogy nyűgösnek és ingerlékenynek érzik magukat, amikor megbetegszenek. Ez olyannyira gyakori, hogy az orvosok a betegségek során fellépő hangulatingadozásokat és viselkedésváltozásokat „betegségi viselkedésnek" nevezték el. A kutatások azt mutatják, hogy az emberek hangulata hajlamos leesni, amikor náthásak vagy influenzásak − még a tünetmentes fázisban is. A betegséggel járó tünetek arra ösztönöznek, hogy otthon meghúzd magad, így csökkennek a társas interakciók. Ráadásul, ha ezek a korai figyelmeztető jelek befolyásolják a közérzetedet, érthető, hogy a szokásosnál is morcosabbnak érzed magad.


Forrás: HuffPost

Nyitókép: Shutterstock