tányér az órán

Számos egészségügyi előnnyel járhat, ha megtartjuk a böjtölést

Az köztudott, hogy az emberi szervezet nem sokáig bírja ki táplálék nélkül. Ha nem eszünk, egy idő után egyre több jellel fog figyelmeztetni a testünk, hogy baj van. Ha azonban megfelelő feltételekkel és orvosi felügyelet mellett vonjuk meg magunktól az ételt, számos egészségügyi előnyt tapasztalhatunk meg. Egy új kutatás most a hosszabb távú böjtölés előnyeit tárta fel nekünk.


Most először láthatjuk, hogy mi történik molekuláris szinten az egész szervezetben, amikor böjtölünk

– magyarázta Claudia Langenberg, a londoni Queen Mary Egyetem epidemiológusa a kutatás kapcsán, amelyben tizenkét egészséges alany (öt nő és hat férfi) vett részt és hét napig csak vizet fogyasztottak.

A friss tanulmány eredményei azt bizonyítják, hogy a böjtnek a fogyáson túlmutató egészségügyi előnyei is vannak, de ezek csak három nap teljes kalóriakorlátozás után válnak láthatóvá – később, mint ahogy a tudomány eddig gondolta. A legnagyobb egészségügyi előnyöket jósló fehérjeváltozások tehát csak három egymást követő böjtöléses nap után figyelték meg. Ezek összefügghetnek a reumás ízületi gyulladás és a szív- és érrendszeri egészség javulásával.

\u00fcres t\u00e1ny\u00e9r

Fotó: Shutterstock

Az is jól látszódott a vizsgálat befejeztével, hogy a legtöbb fehérje visszatér az alapszintre, amint az ember újra enni kezd. Mindez arra utal, hogy a böjtölésből származó biológiai változásoknak egy bizonyos ideig fenn kell maradniuk ahhoz, hogy hosszú távú egészségügyi előnyökre tegyenek szert.

Az elmúlt években számos tanulmány utalt arra, hogy az időszakos böjtölés – szemben a tanulmányban szereplő hosszan tartó böjtöléssel – javíthatja az emberi egészség bizonyos aspektusait – mint a fogyás, a vérnyomás csökkenése és a csontsűrűség javulása.

Egyes kísérletek még arra is bizonyítékot találtak a Science Alert cikke szerint, hogy az éhség rövid ideig tartó megtapasztalása lelassíthatja a természetes öregedési folyamatot, és esetleg meghosszabbíthatja az ember élettartamát, bár ez még nincsen több forrás által alátámasztva.

Mindezek mellett azonban kifejezetten fontos hangsúlyozni a szakértők szerint is, hogy odafigyelve és lehetőleg egészségügyi szakember felügyelete mellett végezzünk hosszabb távú böjtölést. És bár ennek lehetnek egészségügyi előnyei, de kifejezetten fontos, hogy a hátrányait is gondosan mérlegelni kell minden egyes ember esetében. Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy a gyermekek, tizenévesek, terhesek, cukorbetegek vagy étkezési zavarokban szenvedők ne vegyenek részt az időszakos böjtben.

A böjtölés során fennáll a kiszáradás veszélye, mivel a szokásos folyadékbevitelünk mintegy ötöde az ételekből származik, ezért arra is ügyelnünk kell ilyenkor, hogy sok vizet igyunk. A napokon át tartó böjtölés veszélyes lehet, a lehetséges előnyei még további kutatásokat igényelnek.


Fotó: Shutterstock