boldog család szalad a réten naplementében

Ezen a könnyen kivitelezhető apróságon múlhat a boldogságod

Elképesztő, hogy milyen keveset kell tenned azért, hogy most boldogabbá tedd magad.


Hidd el, anélkül is jobb hangulatba kerülhetsz, hogy lenne edzőterem bérleted, Lycra-t viselnél, vagy kimozdulnál a házból!

Az ülőmunkát végző emberek esetében egy új kutatás szerint már az is elég, ha felállnak a székből, hogy javítsanak a boldogságérzetükön – számol be róla a Psyblog. Kiderült, hogy már az enyhe aktivitás is hatékonyan javít az emberek közérzetén.

Gregory Panza, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

Már az is javítja a szubjektív jóllétüket, ha egyszerűen a fizikai aktivitás nélkülöző tevékenységről áttérünk valamilyen fizikai aktivitásra.

Ami még ennél is ígéretesebb a fizikailag inaktív személyek számára, hogy nem kell sokat mozogni ahhoz, hogy ezeket a javulásokat megtapasztaljuk. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a legjobb eredményt a könnyű vagy mérsékelt intenzitású fizikai aktivitással lehet elérni.

Könnyű fizikai aktivitás például egy laza séta, amely nem izzaszt meg, nem veszed tőle gyorsabban a levegőt, és még a pulzusszámod sem változik.

A mérsékelt aktivitás például egy gyors gyaloglás, ami körülbelül 15 percig felfelé löki az életfunkcióidat. Az erőteljes testmozgás egyenértékű a kocogással.

boldog v\u00f6r\u00f6s haj\u00fa n\u0151 nevet az utc\u00e1n

Fotó: Shutterstock

A tanulmányban 419 egészséges, középkorú felnőttet vizsgáltak. A legnagyobb boldogságnövekedést azoknál tapasztalták, akik sokat ültek, majd valamilyen könnyű vagy mérsékelt fizikai aktivitást végeztek.

Panza úr elmondta:

A „több mindig jobb" gondolkodásmód nem biztos, hogy igaz, amikor a fizikai aktivitás intenzitásáról és a szubjektív jóllétről van szó. A „bármi jobb ennél" hozzáállás megfelelőbb, ha a cél a szubjektív jóllét magasabb szintje.

Az erőteljes aktivitást végző emberek nem tapasztaltak növekedést a boldogságérzetükben.

Ez a kutatás az ellenkezője egy nemrégiben készült tanulmánynak, amely szerint az erőteljes aktivitás valójában csökkentheti a mentális jólétet. Dr. Beth Taylor, a tanulmány egyik szerzője elmondta:

A közelmúltbeli tanulmányok kissé nyugtalanító kapcsolatot sugalltak az erőteljes aktivitás és a szubjektív jóllét között. A jelenlegi tanulmányban nem találtunk erre bizonyítékot.

Nyitókép: Shutterstock