Kezeit kitáró, a Nap alatt álló, boldog nő

5 szó a nagyobb boldogságért

Szeretnénk több boldogságot, tisztánlátást és erősebb kapcsolatot önmagunkkal? Egy egyszerű stratégia segíthet.

A részek megtalálása és a rájuk való összpontosítás

Csupán öt szó hasznos változást indíthat el bennünk. Ez az érzelmek feloldásának folyamata, ahogyan azt Richard Schwartz családterapeuta és mások az úgynevezett Belső család-rendszerek (IFS) modellel felfedeztek.

Annak belátása, hogy egyes részeink bizonyos módon éreznek, teret enged más részeknek és más perspektíváknak. Ha nem olvadunk bele ebbe a bizonyos érzésbe, miközben kíváncsiságot és együttérzést hozunk bele, a lehetőségek világát nyitja meg.

Talán egy részünk úgy érzi, hogy ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, talán egy részünk szkeptikusan nagyszerűnek érzi magát. Legyünk kíváncsiak erre a részre. Mit akar tenni? Megvédeni minket? Megóvni attól, hogy időt és energiát pazaroljunk?

Mindannyiunknak vannak védelmező részeink, és ez jó dolog, segítenek biztonságban tartani minket. Amikor meglátjuk egy bizonyos részünket, például egy szkeptikus részt, tudjuk-e értékelni a szándékát? Mit érzünk most, azzal a résszel szemben? Talán egy kicsit nyitottabbnak és tágasabbnak érezzük magunkat belül? Talán egy kicsit nyugodtabbnak? Talán még kíváncsibbnak is?

Barátkozzunk a részeinkkel

Az egyes részekre koncentrálni annyit tesz, minthogy kíváncsisággal állunk felé. Ez magában foglalhatja annak a résznek a megkérdezését, hogy mit gondolunk, mi történne, ha nem azt tenné, amit éppen csinál. Egy másik hasznos kérdés lehet, hogy „Mi történik most, ahogy ezzel a résszel vagyok?” Lágyul és tágul, vagy inkább visszahúzódik és összehúzódik? Az érzelmi tónusra való ráhangolódás segíthet a tágulás és az öngondoskodás irányába terelni.

EZ a kérdés tisztázza azt is, mennyi nyitottság és együttérzés van jelen az ezzel a résszel való foglalkozásban. Ha kritikusnak érezzük magunkat efelé a rész felé vagy erős vágyat érzünk, hogy megszabaduljunk tőle, hasznos lehet, ha hátralépünk egyet, és megnézzük, hogy ez a kritikus rész el tud-e lazulni, hogy megértsük azt a részt, amelyre összpontosítani szeretnénk.

Ha van egy alap kíváncsiság és nyitottság bennünk, akkor tegyünk fel azt a kérdést ennek a részünknek, hogy mit próbál meg tenni értünk. Esetleg azt is megkérdezhetjük, hogy mitől fél, mi történhet, ha nem így jelenik meg? Elég gyorsan észrevehetjük, hogy sokkal világosabban értékeljük azt a védő szerepet, amit ez a rész próbál betölteni az életünkben.

Ez az öt szó: „Egy részem úgy érzi, hogy _____” egy módja annak, hogy ápoljuk önmagunkat. Ezek hozzáadása olyan belső tágasságot hozhat, ahol több hely van a lélegzésre, kísérletezésre és új megközelítések kipróbálására. Ez egy módja annak, hogy kedvességgel és törődéssel találkozzunk önmagunkkal

(Psychology Today)

Nyitókép: Shutterstock