Boldogtalan nő, háttérben férfi

Ezért maradnak sokan benne a boldogtalan párkapcsolatokban

Az emberek párkapcsolataikról való döntései gyakran önzetlenek, de ez nem mindig előrevezető.

Egy kutatás szerint az emberek néha benne maradnak boldogtalan kapcsolataikban, ha úgy gondolják, hogy partnerük nem tud megbirkózni a szakítással. Még azok az emberek sem akarják megbántani a másikat, akik nem annyira elkötelezettek a kapcsolatuk iránt.

Dr. Samantha Joel, a tanulmány első szerzője a PsyBlognak elmondta, minél inkább úgy gondolták az emberek, hogy a partnerük függ a kapcsolatuktól, annál kisebb valószínűséggel kezdeményezték a szakítást

A kutatás egyik tanulmánya 1348 embert követett tíz héten keresztül.

„Amikor az emberek úgy érzékelték, hogy a partnerük nagyon elkötelezett a kapcsolat iránt, kisebb valószínűséggel kezdeményezték a szakítást. Ez még azokra az emberekre is igaz, akik maguk sem voltak igazán elkötelezettek a kapcsolat iránt, vagy akik személyesen elégedetlenek voltak a kapcsolattal. Általában nem akarjuk megbántani a partnereinket, és törődünk azzal, hogy mit akarnak”

– összegezte az eredményeket Joel.

A további okok között szerepelt, amiért az emberek akár nem kielégítő kapcsolatokban is benne maradnak, többek között az, hogy nincs jobb alternatíva és félnek az egyedülléttől.

Nehéz megmondani, hogy valóban az-e a legésszerűbb dolog, ha valaki mellett maradunk az ő érdekében. Ez attól függ, hogyan alakul a kapcsolat.

Joel szerint egyesek talán túlbecsülik, hogy a partnerük mennyire támaszkodik a kapcsolatra:

„Az egyik dolog, amit nem tudunk, hogy mennyire pontosak az emberek észlelései. Lehet, hogy az illető túlbecsüli, mennyire elkötelezett a másik partner, és mennyire fájdalmas lenne a szakítás. Ki akar olyan partnert, aki nem igazán akarja a kapcsolatot?”

Nyitókép: Shutterstock