Száraz bőrrel küzdesz? Akkor ezt az 5 az élelmiszert messziről kerüld el
Viszkető, hámló, repedező bőr − a téli hónapok nem tesznek jót, és néha a hidratáló bőrápoló termékek sem nyújtanak elég segítséget.
A hideg időjárás kint és a száraz meleg a beltérben ellophatja a nedvességet a bőrödből, ami dehidratációhoz vezet. És bármennyire is fontos a külső hidratálás ilyenkor, a legeredményesebb mégis az, ha belülről is biztosítod a hidratáltságot, kezdve az elfogyasztott ételekkel és italokkal. Szakértőkkel beszélgettünk azokról az ehető összetevőkről, amelyeket érdemes ilyenkor elkerülnöd. Vágjunk bele!
1. Koffein
Fotó: Unsplash
A kávék, teák, üdítők és energiaitalok általában koffeint tartalmaznak. A mérsékelt mennyiségű koffein (körülbelül 400 milligramm a Food and Drug Administration szerint) általában nem jár együtt a kiszáradással, mivel az italban lévő víz ellensúlyozza a dehidratáló hatást. Ha azonban a nap folyamán később fogyaszt belőle, az befolyásolhatja az alvást, ami a bőr kiszáradásához vezethet. Már egyetlen rosszul eltöltött éjszaka is láthatóan megmutatkozhat csökkent bőrhidratáció, károsodott barrierfunkció, felgyorsult bőröregedés és sötét szem alatti karikák formájában.
2. Alkohol
Az alkohol vízhajtó hatású, és a több vizeletürítéssel vízveszteséget okoz. A túlzott mennyiség hozzájárulhat az általános kiszáradáshoz, beleértve a bőr kiszáradását is. Az alkoholfogyasztás emellett kimeríti a természetes antioxidánsokat, így a bőrünk érzékenyebbé válik az olyan károsodásokra, mint a környezetszennyezés és az ultraibolya sugárzás. És a koffeinhez hasonlóan az alkohol is megzavarhatja az alvást.
3. Nátrium
Fotó: Shutterstock
A túl sok só fogyasztása arra késztetheti a szervezetet, hogy vizet vonjon el a sejtjeiből, és dehidratációhoz vezethet. Az ajánlott napi nátriummennyiség kevesebb, mint 2300 milligramm (körülbelül 1 teáskanál). A nagy mennyiségű nátrium gyakran megtalálható az olyan készételekben, mint a fagyasztott élelmiszerek, konzervek, szendvicsek, valamint az olyan szószok, mint a szójaszósz vagy a paradicsomszósz.
4. Hozzáadott cukor
Ha túl sok cukrot fogyasztunk, károsítjuk azt a folyamatot, ahogyan a szervezetünk kollagént hoz létre a testünkben, a kollagén pedig elengedhetetlen a bőr rugalmasságához és egészségéhez. Bár a hozzáadott cukor legfőbb forrásai a cukros italok, más élelmiszerekben is megbújhat a hozzáadott cukor, például desszertekben, paradicsomszószokban, különböző szeletekben, gabonapelyhekben és kenyerekben.
5. Sült ételek
Fotó: Unsplash
Az olajos, sült ételek (mint a sült krumpli, a chips és a fánk) negatívan befolyásolhatják a bőrünket, mert gyulladást okoznak, ami összefüggésbe hozható a kiszáradással. A sütés alternatívájaként használjunk légsütőt.
A bőr hidratáltságához igyunk sok vizet, valamint fogyasszunk vízben gazdag ételeket, például spenótot, uborkát, bogyós gyümölcsöket, dinnyét és paprikát. Kulcsfontosságú, hogy nyersen vagy enyhén párolva fogyasszuk a zöldségeket (így nem főzzük ki belőlük a vizet). Továbbá ajánlott még az avokádó, a chia mag, a lenmag, a diófélék, az olajbogyó és halak.
Forrás: HuffPost Life
Nyitókép: Shutterstock