Egy újabb bosszantó menopauza tünetre jöttek rá
Míg a legtöbben a hormonokat hibáztatják mindenért, ami a menopauza évei alatt a testünkkel és az elménkkel történik, a kapcsolat nem ennyire egyértelmű. A tudományos adatok megerősítik, hogy a székrekedés nemtől függetlenül egyszerűen gyakoribb az életkor előrehaladtával, de ami a női hormonok hatásait illeti, az eredmények vegyesek.
Egyes tanulmányok szerint az ösztrogén csökkenése összefügg a székrekedés fokozódásával, de amikor a nők ösztrogént kapnak, jellemzőbb tünet lehet a székrekedés.
„Az egyik gondolat az, hogy a csökkenő petefészekhormonok (ösztrogén és progeszteron) hozzájárulhatnak a fokozott zsigeri túlérzékenységhez, így a fájdalomérzet a gyomor-bél-traktus különböző részein alacsonyabb küszöbértékkel rendelkezhet e hormonális változások következtében”
– mondja Mythili Pathipati, az amerikai Mass General Hospital gasztroenterológus munkatársa.
A hormonok is megváltoztathatják a tápcsatorna mozgékonyságát, és hozzájárulhatnak a bélműködés megváltozott szokásaihoz.
Egy 2018-as, perimenopauzában lévő nőkön végzett tanulmány szerint a gyomorpanaszok egy másik hormonhoz, a kortizolhoz kapcsolódnak. A székrekedés inkább a stresszérzékelés és a stresszhormonok változásainak köszönhető, mintsem a nemi hormonok változásainak közvetlen hatásának. Több tanulmány is arra utal, hogy a stressz és az abból eredő kortizol hullám okozója a hasmenés és a székrekedés kialakulásának.
„A kortizol nemcsak a zsírraktározást ösztönzi, hanem az emésztést is lassítja, ezáltal a bélben a lassabb átfutási idő miatt fokozott puffadást és gázosodást okoz”
– mondja Dr. Taniqua Miller, szülész-nőgyógyász.
Az is lehetséges, hogy más, nem hormonális, hanem az öregedéssel kapcsolatos problémák lehetnek a gyökerei az ebben az időszakban fellépő emésztőrendszeri zavaroknak. Ilyen például a medencefenék diszfunkciója (a medencefenék izmainak gyengülése), ami a menopauza éveiben és azon túl egyre gyakrabban fordul elő, mint a széklet inkontinencia és a székrekedés okozója.
Emellett a pajzsmirigybetegség és a magas vérnyomás felírt gyógyszerek is jelezhetik az emésztőrendszeri zavarokat. A vérnyomáscsökkentők egyes csoportjai, az antidepresszánsok vagy a vaspótlók mind-mind okozhatnak változásokat a gyomor-bél-traktusban, például székrekedést.
Fontos szerepe van mindebben a táplálkozásunk és annak is, hogyan reagál minderre a szervezetünk. Azok az ételek, amelyeket a 20-as és 30-as éveinkben még el tudtunk viselni, a 40-es és 50-es éveinkben már nem biztos, hogy ugyanolyan jól tolerálhatók – az életkor előrehaladtával egyszerűen érzékenyebbé válhatunk bizonyos élelmiszerosztályokra.
Az általános bélrendszer egészségéhez nem létezik egységes étrend; a legjobb módszer az, ha megtaláljuk és korlátozzuk azokat az egyedi élelmiszereket, amelyek kiváltják a tüneteket. A leggyakoribb ételintoleranciák és allergiák a búzára, a tejtermékekre, a szójára, a tojásra, a diófélékre, a halakra és a kagylókra vonatkoznak. Az IBS-ben szenvedők nagy része (körülbelül 78%-a) SIBO (vékonybél-baktériumok túlszaporodása) tesztje is pozitív, és ezekben az esetekben az alacsony FODMAP (fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok) tartalmú étrend követése, amely korlátozza a baktériumokat tápláló ételeket, hasznos lehet
Emellett köztudott, hogy az alkohol irritálja a bélnyálkahártyát, a dehidratáció súlyosbíthatja a székrekedést, a zsíros ételek lassítják a gyomor kiürülését, a nem elegendő rost pedig valószínűbbé teheti a székrekedést, míg a túl sok növeli a puffadást.
(Vogue)
Nyitókép: Shutterstock