Arcára szérumot cseppentő nő

Használhatjuk egyszerre a bőrápolás két csodafegyverét?

Évek óta népszerű a niacinamid és a retinol, sokan azonban bizonytalanok az együttes alkalmazásukat illetően.

Ha most kezdünk retinolt használni, a legfontosabb javaslat, amit érdemes betartanunk, hogy lassan és fokozatosan építsük be a bőrápolási rutinunkba, rendszeresen alkalmazzunk mellette fényvédőt és ne keverjük más, durva összetevőkkel.

Míg az első kettő meglehetősen általános és könnyen követhető, az utolsó egy kicsit szubjektívebb tanács. A „bőrciklus” megtanított minket arra, hogy soha ne váltogassuk az éjszakákat, amikor retinolt és hámlasztó savakat alkalmazunk, és ha C-vitamint használunk, az általános tanács az, hogy reggel használjuk azt a terméket, este pedig a retinolt.

De mi a helyzet a niacinamiddal? A bőrgyógyászok szerint ez az elszíneződés elleni antioxidáns megérdemli, hogy mindenki rutinjában helyet kapjon, különösen, ha valaki retinoidot használ. Az alábbiakban mindent elárulunk a retinol és a niacinamid együttes használatáról, az előnyöktől kezdve az alkalmazásuk módjáig.

Retinol

A retinol az A-vitamin egy olyan formája, amely számos előnnyel jár a bőr számára. Az összetevő serkenti a sejtek cseréjét, és friss, egészséges sejteket hoz a felszínre az elhalt, tompa sejtek helyett, valamint számos bőrproblémán segíthet, beleértve az aknét, a finom vonalakat és ráncokat, a fakóságot és az elszíneződést.

Amire figyelni kell azonban, hogy van, aki számára irritációval ját a retinol alkalmazása. Bizonyos érzékeny bőrtípusoknak érdemes lehet egy gyengédebb alternatívát választaniuk, mint például a növényi alapú bakuchiol vagy retinil-palmitát. Bármilyen retinoidot is használunk, kezdjük hetente egy alkalommal, és egy borsónyi mennyiséget kenjünk az arcunkra és a nyakunkra.

Mivel a retinol érzékenyebbé teszi a bőrt a napfényre, az esti rutin részeként alkalmazzuk azt, reggel pedig bőséges mennyiségű, legalább SPF 30-at tartalmazó fényvédővel kenjük be a bőrünket.

Niacinamid

Foly\u00e9kony pipett\u00e1s sz\u00e9rum r\u00f3zsasz\u00edn h\u00e1tt\u00e9ren

Fotó: Shutterstock

A niacinamid a B3-vitamin egyik formája, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert. Remekül alkalmazható akne, rosacea, hiperpigmentáció, sötét foltok esetén, vagy bárkinek, aki javítani szeretné a bőr textúráját és hidratáltságát.

Az utóbbi években a niacinamid a C-vitamin kíméletesebb alternatívájaként kezdett el felkapottá válni, mivel hasonlóan fényesítő és védő hatású, ugyanakkor kisebb az irritáció kockázata.

Amellett, hogy segít ezeknek a meglévő problémáknak a megoldásában, a niacinamid erős antioxidáns, így véd az öregedés látható jeleit okozó környezeti stresszhatásokkal (például a szennyezéssel és az UV-károsodással) szemben.

Bár nem valószínű, hogy irritációt okozna, a niacinamidot érdemes a reggeli bőrápolási rutinban alkalmazni. Válasszunk 5%-os vagy annál alacsonyabb koncentrációjú készítményt.

Niacinamid és retinol együtt?

Nemcsak, hogy együtt is használhatjuk őket, de érdemes is. A retinol és a niacinamid egyidejű használata kifejezetten jó kombináció lehet a bőr számára. Együttes alkalmazásuk előnyei között szerepel:

  • Nagyobb hatékonyság: A retinol és a niacinamid egyaránt a pattanásokat, az öregedés jeleit, a hiperpigmentációt és a napkárosodást célozza, és együttes használatuk fokozott előnyökkel jár az olyan állapotok kezelésében, mint az akne vagy a hiperpigmentáció. Mindegyik összetevő kissé másképp célozza meg ezeket a problémákat. A retinol a sejtforgalom serkentésével, míg a niacinamid a melanintermelés gátlásával segít hiperpigmentáció ellen. A retinol pórusösszehúzó előnyeit a niacinamid gyulladáscsökkentő képességeivel kombinálva segít távol tartani a pattanások minden típusát, míg a retinol fokozza a kollagénszintet, így feszesítve a bőrt, a niacinamid pedig erősíti a bőrgátat, hogy az arcbőr hidratált és dús maradjon.
  • Kevesebb irritáció: Számos különböző módja van annak, hogy ellensúlyozzuk az irritációt, amely gyakran jár a retinoidok hozzáadásával a rutinhoz – a niacinamiddal való párosítás az egyik legjobb. Utóbbi gyulladáscsökkentő előnyei remek védelmet alkotnak a gyulladásos reakció és a gyengült bőrgát ellen, amely a retinol használatának mellékhatásaként jelentkezhet. A niacinamid bizonyítottan javítja a bőr hidratáltságát és segít helyreállítani a bőr barrierjét, miközben a bőrpírt is enyhíti.

Használat

Bár ma már léteznek a niacinamidot és retinolt együtt tartalmazó termékek, ha két különálló termékként alkalmazzuk őket, többféleképpen is megtehetjük ezt.

Általánosságban elmondható, hogy a formulákat a legvékonyabbtól a legvastagabb felé haladva kell alkalmazni (a vízalapú tonerek és esszenciák a szérumok elé kerülnek, amelyek a hidratáló krémek elé kerülnek, stb.).

Két azonos formátumú terméket használatakor, mint egy retinolos és egy niacinamidos szérum), nem sokat számít a sorrend, azonban néhány dologra figyeljünk. A retinoidok akkor fejtik ki legerősebb hatásukat, amikor tiszta bőrre kerülnek, ezért akkor lesznek a legerősebbek, ha minden más bőrápoló termék előtt alkalmazzuk őket. Ha bármilyen probléma jelentkezése nélkül használunk retinolt, és extra lökést szeretnénk a bőrpír csökkentésére vagy a bőr hidratáltságának javítására, akkor a niacinamidot a retinol után alkalmazzuk. Ha érzékenységet tapasztalunk, a niacinamidot alkalmazzuk először.

A retinol és a niacinamid biztonságosan használható együtt minden nap, feltéve, ha a bőrünk bírja őket. Ha a retinol hámlást vagy szárazságot okoz, még a niacinamiddal párosítva is, akkor ritkábban alkalmazzuk.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock