Arcát krémező középkorú nő

Mindegy, hány éves vagy, ez a tökéletes reggeli arcápolási rutin

Íme, mit ajánlanak a bőrápolási szakértők reggelente, a 20-as évektől a 60-as évekig.


A szilárd reggeli bőrápolási rutin betartása kulcsfontosságú az egészséges bőr eléréséhez. Bőrünk igényei az öregedéssel változnak, így más termékeket és rutinokat igényel. Az, ahogyan reggel kezeljük a bőrünket, egész nap hatással van rá, védelmet nyújt a környezetszennyezés és a káros UV-sugarak ellen.

A kor előrehaladtával a bőrápolási rutinunknak több olyan munkát kell elvégeznie, amit a bőrünk korábban képes volt magától elvégezni . A belső és külső tényezők miatt a bőr kevesebb olajat termel, és törékenyebb lehet, egyenetlen textúrával és tónussal jellemezhető.

A bőr a hormonális változások miatt is szárazabbá válhat, a pigmentáció növekedhet, és csökkenhet a kollagénszint. A sejtek cserélődése lelassul az öregedés során, ezért többet kell hidratálnunk és hámlasztanunk, hogy megőrizzük az élénk, egészségesnek tűnő arcbőrt.

Ezek a változások azonban életkortól függően eltérő ütemben történnek. Az alábbiakban összeszedtük, milyen rutinokat ajánlanak a szakértők az egyes korszakokra.

20-as évek

A 20-as éveinkben a reggeli rutin célja a károsodások megelőzése, az antioxidánsok és a megfelelő fényvédelem kombinációjára összpontosítva. Ilyenkor alakítjuk ki a jó, következetes szokásokat. A bőrnek még van volumene, tele van kollagénnel, és az elszíneződések minimálisak ilyenkor. Ezeknek a tulajdonságoknak a megőrzése áll a középpontban.

Ebben a korban olyan bőrproblémákkal küzdhetünk még mindig, mint a serdülőkori pattanások vagy rosacea, ezért érdemes olyan tisztítót használni, amely kifejezetten ezeket célozza meg.

Emellett fontos még az antioxidáns szérum, valamint a fényvédő használata.

30-as évek

Ilyenkor érdemes beépíteni a rutinunkba az öregedésgátló termékeket, miközben ugyanúgy figyelünk a károsodás megelőzésére és az bőr védelmére az antioxidánsokkal.

A bőr ilyenkor már elkezd veszíteni némi hidratáltságából, és a napkárosodásból eredő finom vonalak és elszíneződések alakulnak ki. Érdemes olyan termékeket használni, melyek nemcsak védik és hidratálják, hanem kezelik is ezeket a problémákat.

A pattanások kevésbé jellemzők ebben a korban, azonban a rosacea leggyakrabban ekkor jelentkezik. Ez megjelenhet kipirulás, olajmirigyek növekedése, szemirritáció vagy pattanások formájában. Ezek leküzdésére a kén fontos összetevő. Emellett érdemes szemránckrém használni, valamint ajánlott a retinol, a niacinamid, a koffein és a peptidek beépítése a rutinba, melyek kíméletesek és segíthetnek a textúrán, a tónuson és a kollagéntermelésen.

Ebben az időszakban elkezdődhet a kollagénvesztés is, ezért használjunk antioxidánsokat és rendszeresen hidratáljunk.

40-es évek

Ebben az évtizedben a ráncok mélyebbek és gyakoribbak lesznek, és a bőr fakóbbnak tűnhet. Bár sok hatóanyagot az esti rutinban vezetünk be, a reggeli is lehetőséget ad néhány hasznos termék beépítésére. Ilyenkor már szeretnénk fenntartani és elkezdeni kezelni a bőrgát öregedési változásait. A stratum corneum (a legfelső bőrréteg) hidratáltsága 40 éves korban tetőzik, majd csökken, hasznos lehet a ceramidos hidratáló alkalmazása.

A kollagénvesztés a 40-es években egyre kifejezettebbé válik, és a bőr lazasága is problémát jelenthet, a szemhéjak alatt, az arcokon, az orr- és szemöldökráncokban és a marionettvonalakban megereszkedett bőrrel.

50 -es évek

A hormonális változások már az 50-es éveinkben bőrproblémákat okozhatnak, különösen a perimenopauza során. Ez szárazabbá teszi a bőrt, ezért fontos a hidratálás, és a korábbi évtizedekben okozott károk kijavítása.

Ebben a szakaszban elengedhetetlen a hidratáló tisztítószer használata, valamint a bőrünkben már nem optimálisan termelődő lipidek és olajok pótlása. A térfogatvesztés szembetűnőbbé válik, ami üreges megjelenést eredményez, és a hegek vagy traumák is jobban észrevehetővé válnak a kollagénszint csökkenésével.

60-as évek

A bőr ilyenkor kezd elvékonyodni, erre jó megoldás lehet a hámlasztó tisztítószer. A hámlasztás és az alfa-hidroxi savak (AHA-k) jelzik a kollagén növekedését, ami nemcsak a tónus kiegyenlítésében segíthet, hanem a kollagén növekedését is jelzi és fokozza. Kiemelten fontos a fényvédő használata, mivel a savak fényérzékenyebbé tehetik a bőrt.

A naptól és a genetikai hajlamtól származó barna foltok továbbra is jelentkeznek ebben a korszakban, valamint a már meglévő ráncok és a bőr lazaságának súlyosbodása is jellemző. A szem alatti puffadtság kifejezettebb lehet, így egy hidratáló krém segíthet.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock