egy félmeztelen nő keresztbefonja a karjait a melle előtt

Ezt a testrészünket rendszeresen elhanyagoljuk, ha bőrápolásról van szó − nem kellene

Bőrápolási rutinunk során általában elsősorban az arcra és a nyakra összpontosítunk, és itt védjük ki az olyan problémákat, mint az UV-expozíció, a szárazság és az öregedés jelei. De jó-e az, hogy megállunk a nyaknál?A bőrgyógyászok szerint ugyanolyan gondosan kellene kezelnünk a test más területein lévő bőrt is, különösen a melleket.

Lényeges felismerni, hogy a mell bőre ugyanolyan fontos, mint a test más részein lévő bőr. Érzékeny, és olyan tényezők befolyásolhatják, mint az UV-expozíció, a hormonális változások és az öregedés

mondta a HuffPostnak Annette LaCasse szakvizsgázott oszteopata orvos és bőrgyógyász.

Bár a mélyebben dekoltált ruhák felvétele mellett a melleid nincsenek annyira kitéve az elemeknek, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szükségük saját bőrápolási rutinra. A mell területén a szűk ruházat, a súrlódás és a napozás is befolyásolhatja a bőr épségét.

A mellek bőrápolási rutinjának kialakítása abban is segít, hogy észrevedd a bőr vagy az alatta lévő szövetek szokatlan elváltozásait, amelyek mellrákot jelezhetnek.

Ezért összegyűjtöttünk néhány dolgot a mell bőréről, és arról, mit kell tartalmaznia a melleid bőrápolási rutinjának.

A mell bőre finom és vékony, és faggyútermelés − amely a bőrt saját lipidjeivel táplálja − alacsonyabb ezen a területen, mint a fej és az arc bőrén. Ez a bőrt érzékenyebbé teszi a szárazságra, a napégésre és a korral járó változásokra.

A mellek hormonális ingadozásoknak is ki vannak téve a pubertás, a menstruáció, a terhesség és a menopauza során, ami befolyásolhatja a bőr textúráját és érzékenységét, és striákat okozhat. Az öregedés hatására pedig a mellek bőre veszíthet rugalmasságából és feszességéből.

​Miért van szükség a mell bőrének ápolására?

f\u00e9lmeztelen n\u0151 \u00e1polja a melleit

Fotó: Shutterstock

Ha bőrápolási rutinod magában foglalja a hidratálást és a fényvédő krémek alkalmazását, kezelheted többek közt a kollagén elvesztését, az elszíneződést, a nap okozta károsodást, a szárazságot és a megereszkedést. A rendszeres hidratálás segíthet a száraz bőr minimalizálásában és a terhesség, a szoptatás és a súlyingadozás okozta striák megjelenésének csökkentésében is.

A mellközpontú bőrápolási rutin segít az olyan problémák kezelésében is, mint a mell alatti dörzsölődés vagy gombás fertőzések. Használj a mell alatti területet szárazon tartó, dörzsölődés elleni kenőcsöket, valamint jól illeszkedő melltartókat!

Ha irritációt vagy gödröcskéket észlelsz a melled bőrén, bőrpírt vagy hámlást a mellbimbók körül, fájdalmat, kiütéseket, csomókat vagy bármilyen változást a mellek méretében vagy alakjában, mindenképp beszélj egy orvossal!

​Mit kell tartalmaznia a mell bőrápolási rutinjának?

A melleid bőrápolási rutinjának hasonlítania kell az arcápolási rutinodhoz. Érdemes egy enyhe, kiegyensúlyozott pH-értékkel bíró tisztítószerrel kezdeni, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és az izzadságot. Ezután hidratálj hipoallergén és illatmentes termékkel!

A feszesítő szérumok vagy krémek sem ártanak a mell bőrének − érdemes olyan termékeket használni, amelyek hialuronsavat, peptideket és antioxidánsokat tartalmaznak. Végül pedig alkalmazz 30-as vagy magasabb SPF-értékű fényvédő krémet a mell területén, különösen akkor, ha hosszabb ideig leszel a szabadban.

Nyitókép: Shutterstock