Nincs frissítőbb ennél a citromos görög burgonyasalátánál
A krémes, zsenge burgonyából végtelenül sokféleképpen készíthetünk friss, ízletes salátát bármely nyári alkalomra. Ez a változat egy fanyar citromos-fokhagymás öntettel, egy nagy adag friss fűszernövénnyel és morzsolt fetával készül, és máris kész a nyári köret, amely tökéletes a főzőcskézéshez, piknikekhez, közös vacsorákhoz és hétköznap esti vacsorákhoz.
Hozzávalók
- 90 dkg kis Yukon gold burgonya (átmérője nem nagyobb, mint 2 centiméter)
- 1 evőkanál plusz 1/2 teáskanál kóser só, elosztva
- 3 közepes méretű újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy citrom
- 8 cl extra szűz olívaolaj
- 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 kis csokor friss oregánó
- 1 kis csokor friss kapor
- 85 g feta sajt
Elkészítés
1. Tegyük a burgonyát és 1 evőkanál kóser sót egy nagy lábasba. Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy 2-3 centire ellepje, majd forraljuk fel magas hőfokon. Csökkentsük a hőfokot közepesre, és főzzük addig, amíg a burgonya átfő, és késsel könnyen átszúrható, 10-12 percig.
2. Eközben készítsük el a következőket, és mindegyik tésztát tegyük ugyanabba a nagy tálba. Vékonyan szeleteljünk fel 3 közepes méretű újhagymát és daráljunk fel 1 gerezd fokhagymát. Facsarjunk le egy nagy citromot, amíg 6 cl levet nem kapunk. Adjuk hozzá az extra szűz olívaolajat, a maradék kóser sót és fekete borsot, majd keverjük őket össze.
3. Aprítsuk finomra a friss oregánó és kapor leveleit. Morzsoljuk össze a feta sajtot.
4. Amikor a burgonya elkészült, csepegtessük le szűrőedényben. Öblítsük le hideg víz alatt, amíg a burgonya elég hideg ahhoz, hogy kezelhető legyen, de még mindig meleg, körülbelül 10 másodpercig.
5. Vágjuk félbe a burgonyát (vagy negyedeljük, ha nagy), és tegyük át az öntetes tálba. Adjuk hozzá az oregánót, a kaprot és a fetát, és óvatosan forgassuk össze. Hagyjuk állni 10 percig, hogy az ízek összeérjenek. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Hozzávalók
- Kis Yukon Gold burgonya. Ezek a burgonyák szépen megtartják az alakjukat anélkül, hogy szétmorzsolódnának. Válasszunk olyan burgonyát, amelynek átmérője nem nagyobb, mint 5 centiméter.
- Kerüljük a citrom héját az öntethez, mert keserű utóízt hagyhat.
- Ahelyett, hogy előre morzsolt feta sajtot használnánk, inkább a tömb fetát válasszuk, és morzsoljuk össze a sajtot magunk; gazdagabb, krémesebb íze van.
Egyéb tippek, ha citromos görög krumplisalátát készítünk
A burgonya főzésekor sózzuk meg a vizet. A burgonya önmagában elég ízetlen, és ez a kulcsa annak, hogy szuper ízletes burgonyát készítsünk. Egy evőkanálnyi só soknak tűnhet, de ne izguljunk, a burgonya nem lesz sós.
Tálalás előtt legalább 10 percig hagyjuk állni a salátát. Ez időt ad az ízeknek, hogy összeolvadjanak, és a burgonya felszívja egy kicsit az öntetet, a végeredmény pedig ízletesebb saláta.
(Kitchn)
Nyitókép: Shutterstock