Köszöntsük az őszt mézzel párolt körtés Burratával
Magáért beszél, mennyire finom.
Hozzávalók
- 6 Bosc kobak körte
- 1 (750 ml-es) üveg száraz vermut
- 2,4 dl víz
- 6 evőkanál (128 gramm) méz
- 1 csipet sópehely, plusz még több a befejezéshez
- 340 g burrata, 6 egyenlő részre osztva
Elkészítés
1. Keressünk egy olyan edényt, amelybe kényelmesen elfér a 6 körte állítva (minimum 3 literes fazék), és tegyük bele a vermutot, a vizet, a mézet és egy csipet sót.
2. Közepes lángon forraljuk fel, és időnként megkeverve forraljuk addig, amíg a méz feloldódik.
3. Közben hámozzuk meg a körtét a szárától az aljáig nagy, hosszú csíkokban, a szárát meghagyva lehetőleg.
4. Óvatosan tegyük a körtéket a forrásban lévő folyadékba, majd fedjük le egy olyan fedővel, amely egy számmal kisebb az edénynél, így segít a körtéket víz alatt tartani. Állítsuk be a hőfokot úgy, hogy a főzés mérsékelt legyen (a forrás túl durva a törékeny gyümölcsöknek).
5. Pároljuk a körtét lefedve 10-25 percig. Fordítsa meg őket időnként, hogy egyenletesen süljenek. 10 perc után gyakran ellenőrizzük őket, nehogy túlsüljenek. Ezt úgy a legkönnyebb megnézni, hogy megszúrjuk a körte alját egy süteménymérővel vagy fogpiszkálóval. Mivel a körte a tűzről tovább fog főni (az átfőzésnek köszönhetően), az az ideális, ha valamivel kevésbé puhább, mint amilyen formában tálalni fogjuk.
6. Amikor a körték elérték a kívánt puhaságot, vegyük ki őket a fazékból és tegyük egy 2,5 literes sütőtálba.
7. Miután kivettük a körtéket, emeljük meg a hőfokot az edény alatt és forraljuk fel a keveréket. Főzzük további 20 percig, vagy amíg a párolófolyadék szirupszerűvé sűrűsödik.
8. Öntsük a szirupot a körtére, majd várjuk meg, míg teljesen kihűl (legalább 2 órán át hűtsük).
A körték tálalásához: Tegyünk minden egyes egész körtét egy sekély tálba, és öntsünk egyenletes mennyiségű szirupot mindegyik tetejére. Tegyünk mindegyik körte mellé 1 adag burrátát (kb. 55-60 g), és szórjuk meg a tetejüket sópehellyel.
(Food52)
Nyitókép: Shutterstock