sült körte

A tökéletes és egyszerű őszi desszert: juharszirupos sült körte, mandula reszelékkel

Desszertre van szükséged, méghozzá gyorsan? Akkor ez nem a megfelelő alkalom arra, hogy egy háromrétegű tortát készíts, de egy tál cukorkát sem tehetsz ki az asztalra. Van egy ötletünk!


A sült körte juharsziruppal és mandulamorzsával lesz a megmentőd. Egyszerű és elegáns, és mindössze 35 perc alatt összeáll. A legjobb az egészben, hogy gyakorlatilag egészséges is (de az íze is finom). Bármilyen körtét használhatsz a recepthez, de a Bosc és az Anjou körte tartja a legjobban a formáját a sütőben. Egyébként ez a desszert almával is elragadó, ha éppen az van kéznél.

​Hozzávalók:

  • 4 félbevágott körte
  • 2 evőkanál sótlan vaj
  • 1 dl juharszirup
  • 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • ¼ teáskanál őrölt fahéj

​Mandulás crumble

  • 2 evőkanál sótlan vaj
  • 4,5 dkg darált zab
  • 4,5 dkg szeletelt mandula
  • 2 evőkanál tiszta juharszirup
  • 1 evőkanál tejszín
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál finom tengeri só
  • tejszínhab a tálaláshoz

​Útmutató

s\u00fclt k\u00f6rte

Fotó: Shutterstock

1. Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Dinnyemagvágóval vagy kanállal kanalazd ki a magokat a körte felének közepéből. Tedd át a körtéket egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra.

2. Egy kis serpenyőben közepes lángon olvaszd meg a vajat. Keverd bele a juharszirupot, a vaníliakivonatot és a fahéjat.

3. Nagyvonalúan kend be a körtéket a juharszirupos keverékkel. Fordítsd meg a körtéket úgy, hogy a vágott oldaluk lefelé nézzen.

4. Süsd, amíg a körték megpuhulnak, 15-20 percig.

5. Amíg a körte sül, egy kis lábasban, közepes lángon megolvaszthatod a vajat. Add hozzá a zabot és a mandulát, és keverd addig, amíg enyhén piruló illatúak lesznek, kb. 3 percig. Keverd bele a juharszirupot és a tejszínt, és főzd, amíg a keverék kissé besűrűsödik, kb. 3 percig. Keverd bele a fahéjat és a sót. Tedd át egy tálba, és hagyd kihűlni.

6. Tálald a körtét melegen, tejszínhabbal és a morzsás feltétekkel körítve.

Nyitókép: Shutterstock