Narancs és C betű sárga alapon.

Ennyi C-vitaminra van szükségünk, ha erősíteni szeretnénk az immunrendszerünket

A szakértők megbecsülték, hogy a testsúlyunkhoz viszonyítva mennyi C-vitaminra van szükségünk az immunrendszer erősítéséhez.

A nagyobb testsúlyú embereknek több C-vitaminra van szükségük az erős immunrendszerhez, hogy a hidegebb hónapokban segíthessenek a légúti fertőzések, köztük a COVID-19 és az influenza elleni küzdelemben.

A szakértők megbecsülték, hogy a testsúlyunkhoz képest mennyi C-vitaminra van szükségünk az immunrendszer erősítéséhez és a szívbetegségek esélyének csökkentéséhez. A nehezebb testsúlyúaknak tehát érdemes étrendjükbe több C-vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, például epret, narancsot, kivit és kelkáposztát beiktatniuk, írja a Psyblog.

Korábbi tanulmányok szerint a túlsúlyos és elhízott emberek alacsony C-vitamin-szintje felboríthatja az enzimfunkciók egyensúlyát, és így növelheti az alacsony fokú gyulladások, a szív- és érrendszeri betegségek, a légúti fertőzések és a gyakori megfázás kockázatát.

A kutatók megállapították, hogy minden egyes plusz 10 kilogramm után, ami rajtunk van, napi 10 milligrammal több C-vitamint kell bevinnie az immunrendszer működésének maximalizálása érdekében. Ha például egy 60 kg-os felnőttnek napi 110 mg, akkor egy 90 kilósnak 140 mg C-vitamin napi bevitelére van szüksége ahhoz, hogy hasonló plazmakoncentrációt érjen el.

Carr professzor, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy korábbi tanulmányok már összefüggésbe hozták a nagyobb testsúlyt az alacsonyabb C-vitamin-szinttel, ez azonban az első olyan értekezés, amely megbecsüli, hogy a testsúlyukhoz képest ténylegesen mennyi extra napi C-vitaminra van szükségük az embereknek ahhoz, hogy egészségüket maximalizálják.

A közegészségügyi tisztviselőknek felül kellene vizsgálniuk a C-vitamin-beviteli szintekre vonatkozó útmutatást, mivel a tápanyag fontos az immunrendszer egészségéhez, és segít megvédeni szervezetünket a vírusfertőzésekkel, például a koronavírussal és az influenzával szemben. A megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele megvédhetné a súlyosabb embereket az ilyen betegségektől.

Tudjuk, hogy az elhízás a COVID-19 megbetegedésének kockázati tényezője, és hogy az elhízott betegek nagyobb valószínűséggel nehezebben küzdenek meg a fertőzéssel. Azt is tudjuk, hogy a C-vitamin elengedhetetlen a jó immunrendszer működéséhez, és segíti a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében

- fogalmazott Carr. küzdenek le a fertőzés ellen.

A tanulmány eredményei ezért azt sugallják, hogy túlsúly esetén a C-vitamin-bevitel növelése észszerű válasz lehet.

A tüdőgyulladás a COVID-19 egyik fő szövődménye, és a tüdőgyulladásban szenvedő betegekről ismert, hogy alacsony a C-vitamin-szintjük.

A nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy a C-vitamin csökkenti a tüdőgyulladás kialakulásának valószínűségét, és mérsékli annak súlyosságát, így a megfelelő mennyiségű C-vitamin szedésének megtalálása túlsúly esetén segíthet az immunrendszer jobb támogatásában - olvasható a közleményben.

Az optimális C-vitaminszint elérésének legjobb módja a C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, nem pedig az étrend-kiegészítők szedése.

A régi mondás, miszerint 'napi egy alma az orvost távol tartja', valójában hasznos tanács. Egy átlagos méretű alma 10 milligramm C-vitamint tartalmaz, így ha 70-80 kilogrammot nyomsz, a szervezeted optimális C-vitamin-szükségletének elérése olyan egyszerű lehet, mintha egy vagy két almát megennél, hogy a szervezet hozzájusson a napi 10-20 milligrammnyi C-vitaminhoz. Ha ennél nagyobb a súlyod, akkor talán egy narancs, amely 70 milligramm C-vitamint tartalmaz, vagy egy 100 milligramm C-vitamint tartalmazó kivi lehet a legegyszerűbb megoldás

- tette hozzá Carr.

Nyitókép: Shutterstock