
Ezért ne szedj soha az ajánlott C-vitamin mennyiségnél többet
Nemrég egy vastagbélrákkal küzdő TikTok-influenszer megosztotta, hogy vesekövek alakultak ki nála, miután nagyon nagy dózisú C-vitamint szedett, hogy erősítse az immunitását és küzdjön a rák ellen. Elmondása szerint naponta 50 g C-vitamint vett be, ami szerinte 50 000 mg-nak felel meg. A nők számára ajánlott napi bevitel 75 mg, míg a férfiaknál ez a mennyiség napi 90 mg.
A videó kapcsán Dr. Ashley Winter urológus szakorvos a Twitteren közzétette, miért nemcsak, hogy nem hasznos, de veszélyes is a túl sok C-vitamin szedése.
„A túlzott C-vitamin bevitel nem tesz semmit az immunrendszeredért, mert csak kipisiled. A vizeletedben pedig a C-vitamin oxaláttá alakul, ami a vesekő egyik fő oka”
– írta.
A táplálékkiegészítő szükségleteink eltérőek lehetnek, ezért a legjobb, ha orvossal konzultálunk, hogy mi a legjobb nekünk. A C-vitamin esetében pedig előfordulhat, hogy túlzásba viszi.
A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amely a citrusfélékben (gondoljunk csak a narancsra és a grapefruitra), a keresztesvirágú zöldségekben (például a karfiolban és a kelkáposztában) és a burgonyában található. Fontos szerepet játszik bőrünk, csontjaink és kötőszövetünk növekedésében. Emellett erős antioxidáns, megvédi sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodástól. Normál adagban a C-vitamin támogatja az egészséges immunműködést.
Az emberek túlnyomó többségének nem alacsony a C-vitaminszintje. Az alacsony mennyiség olyan problémákat okozhat, mint a könnyű véraláfutások és a száraz, töredező haj, a súlyos C-vitaminhiány skorbutot is okozhat, amely fáradékonysághoz, vérszegénységhez és ízületi fájdalmakhoz vezethet, valamint fogínyvérzéshez és fogak meglazulásához. Ez azonban nem gyakori, az Egyesült Államokban a Cleveland Clinic szerint a lakosság körülbelül 7,1%-ánál alakulhat ki bármilyen C-vitaminhiány, és a skorbuthoz vezető extrém hiány előfordulása ritka.
Másrészt viszont a C-vitaminszint túl magasra emelése is problémákat okoz. Mivel vízben oldódó, a C-vitamin nem raktározódik el a szervezetben, a vesénk dolgozza fel, és kiválasztódik a vizelettel. Ahogy a vesék feldolgozzák a túl sok C-vitamint, oxalát képződik és felhalmozódik, ami a vesekövek egyik fő oka. Idővel ez az oxalát kikristályosodhat és vesekővé alakulhat, mondja Winter. A veséknek lényegében túlórázniuk kell, és ennek egészségügyi következményei lesznek.
A túl sok C-vitamin fogyasztásának enyhébb jelei közé tartoznak az olyan gyomor-bélrendszeri problémák, mint a hányinger, hasmenés, gyomorégés és hányás. Ráadásul minél nagyobb az adag, annál nagyobb a vesekő kialakulásának kockázata. A vesekövek elzárhatják a vizelet kiáramlását a veséből, és hihetetlenül fájdalmasak lehetnek. Míg egyeseknél a vesekő természetes úton is kiürülhet, másoknak műtétre van szükségük a gyógyuláshoz. Súlyos esetekben a túl sok C-vitamin akár veseelégtelenséghez is vezethet.
A C-vitamin-kiegészítők valószínűleg amúgy sem erősítik az immunrendszert. Dana Ellis Hunnes, klinikai dietetikus, és a UCLA Fielding School of Public Health adjunktusa szerint az emberek gyakran szeretnének egészségesek vagy általában véve egészségesebbek lenni, és a táplálékkiegészítőket általában úgy forgalmazzák, mint ennek viszonylag olcsó módját.
Bár a vitaminok és ásványi anyagok számos testfunkcióhoz elengedhetetlenek, fontos, hogy ne essünk túlzásokba.
„Csak azért, mert valamiből egy kevés jó, nem jelenti azt, hogy valamiből sok jobb”
– teszi hozzá
Winter elmondta, hogy a világjárvány idején, amikor sokan keresték az immunrendszerük erősítésének természetes módjait, a betegek egyre többször szedtek extrém mennyiségű táplálékkiegészítőt, például C-vitamint. (Az adatok azt mutatják, hogy a C-vitamin eladások 2020-ban ugrásszerűen megnőttek.) Nem segít az sem, hogy mindenhol lehet C-vitaminos termékeket találni, amelyek közül sokan azt állítják, hogy javítják az egészséget vagy erősítik az immunrendszert.
A legtöbben a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával vagy multivitaminok szedésével több mint elegendő C-vitaminhoz jutnak, és nincs szükségük C-vitamin-kiegészítőkre, mondja Winter. A gyümölcsök és zöldségek, például a narancs, az eper, a kelbimbó és a brokkoli fogyasztása a legjobb módja a napi C-vitaminadag bevitelének. Ezek az ételek nemcsak jó forrása a vitaminnak, de a bennük lévő kalcium segít meggátolni a vesekő keletkezését.
Ennek ellenére a C-vitamin-kiegészítők bizonyos egészségügyi állapotok esetén, amelyek bélrendszeri felszívódási zavarokat okoznak, vagy egyes gyógyszerek, például a meténamin mellékhatásainak ellensúlyozására ajánlottak. Még ezekben a helyzetekben is, amelyeket az egészségügyi szolgáltatónak szorosan figyelemmel kell kísérnie, az embernek valószínűleg nincs szüksége 500 mg-nál több kiegészítőre.
Winters szerint a felső határ felnőttek esetében napi 2000 mg, de ez nem jelenti azt, hogy érdemes a határérték közelébe kerülni. Az ajánlott napi mennyiségnél több, vagy esetleg akár ennek két-háromszorosa sem tesz jót egyébként sem.
(Huffpost)
Nyitókép: Shutterstock