Egészséges reggeli variációk egy asztalon

4 egészségesnek tűnő élelmiszer, ami valójában rövidíti az élettartamot

Azt már régóta tudjuk, hogy az extrán feldolgozott élelmiszerek és gyorsételek nem segítenek hozzá a hosszú, egészséges élethez. Azonban vannak olyan egészségesnek tűnő italok és ételek is, melyek a tudomány álláspontja szerint összefüggésbe hozhatók a rövidebb élettartammal.


Bár arra senkinek sincs teljes befolyása, hogy meddig fog élni, nem árt tudnunk, hogy a krónikus betegségek és a korai halálozás 80%-a megelőzhető egészséges táplálkozással és életmóddal.

Szó szerint több száz tudományos tanulmány van arról, hogy bizonyos élelmiszerek összefüggésbe hozhatók a hosszú élettartammal.

A megelőző kezelésekre szakosodott orvosok szerint azonban vannak olyan ételek és italok, amelyeket az emberek rendszeresen fogyasztanak abban a hitben, hogy támogatják vele az egészséget, de valójában nem. Mutatjuk ezeket!

Gyümölcslé

Az egyik legnagyobb egészségügyi tévhit a gyümölcslé körül van. Ez az ital ugyanis az egyike azoknak az élelmiszereknek, amely sokak szerint nagyon egészséges. Azonban, ha ez a gyümölcslé nem általunk frissen facsart, akkor nagy rá az esély, hogy nem egészséges.

„A dobozos/üveges gyümölcslevek gyakran nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak, és hiányoznak belőlük a gyümölcsökben található rostok”

– mondta Dr. Nilda Abellera, az Infuze MD integratív gyógyászati vállalat orvosi igazgatója.

Sok gyümölcslé akár 30 gramm cukrot is tartalmaz, ami körülbelül ugyanannyi, mint amennyi az üdítőben található. A cukorbevitelt nőknek napi 36 gramm, férfiaknak pedig napi 25 gramm alatt érdemes tartani az egészség érdekében.

Müzliszelet 

Sokak által az egyik legegészségesebbnek vélt nassolnivaló a müzliszelet. Azonban Golberg a HuffPostnak elmondta, hogy ezek a rágcsálnivalók nagyon félrevezetőek.

„Gyakran egészséges nassolnivalóként forgalmazzák, azonban sok müzliszelet nagy mennyiségű cukrot és egészségtelen zsírokat tartalmaz”

– mondta.

Annak érdekében, hogy a müzliszelet valóban egészséges legyen, ellenőrizd, hogy alacsony-e a cukor-, telített zsír- és nátriumtartalma, és tartalmaz-e legalább három gramm rostot adagonként.

Turmix, smoothie 

Az otthoni smoothie-k készítése, ahol az összes hozzávalót ellenőrizni tudjuk természetesen nem tartozik az egészségtelen kategóriába. Azonban szakértők szerint a nem magunk által készített smoothie-k gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy mesterséges édesítőszereket, így ez az egészségesnek vélt ital, hirtelen egészségtelenné válik.

Ízesített joghurtok 

A bogyósgyümölcsös, sajttortás vagy barackos ízesítésű joghurtok valóban finomabbnak és csábítóbbnak hangoznak, mint a sima változatok. Lehet, hogy azok is, de sajnos egészségtelenebbek.

„Az ízesített joghurtok táplálónak tűnhetnek, mégis gyakran jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak”

– mondta Abellera.

Ha ízesíteni szeretnénk a joghurtunkat, akkor inkább adjunk hozzá gyümölcsöt; nem lesz benne annyi hozzáadott cukor, mint a mesterséges ízesítőkben, és a bevitt rostok mennyiségét is növeljük, amivel még egészségesebbé tesszük a desszertet.

Nyitókép: Shutterstock