Őrjítően finom csokis-pekándiós muffin az ősz utolsó hónapjára
Hozzávalók (12 muffinhoz)
A muffinhoz:
- 180 g általános liszt
- 200 g kristálycukor
- 50 g holland kakaópor
- 1 1/4 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál kóser só
- 1,5 dl repce- vagy növényi olaj
- 1,3 dl teljes tej, szobahőmérsékleten
- 1 nagy tojás plusz 1 tojássárgája, szobahőmérsékleten
- 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 8 cl forró víz
A csokoládé-pekándió töltelékhez:
- 67 g világos barna cukor
- 6 cl könnyű kukoricaszirup
- 3 evőkanál sótlan vaj
- 1/2 teáskanál kóser só
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 100 g apróra vágott pirított pekándió, plusz még több a tetejéhez
- 1 evőkanál bourbon (opcionális) vagy 1/2 teáskanál tiszta vaníliakivonat
- 42 g keserédes csokoládé, apróra vágva
A krémsajt mázhoz:
- 225 g krémsajt, szobahőmérsékleten
- 115 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten
- Csipetnyi kóser só
- 700 g porcukor
- 1 1/2 teáskanál tiszta vaníliakivonat
Elkészítés
Fotó: Shutterstock
1. lépés: Melegítsük fel a sütőt 175°C-ra, és béleljük ki a muffinformát sütőpapírral.
2. lépés: Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a kristálycukrot, a kakaóport, a sütőport és a sót. Egy másik, közepes méretű tálban keverjük össze az olajat, a tejet, a tojást, a tojássárgáját és a vaníliát.
3. lépés: Készítsünk egy mélyedést a száraz hozzávalókban, és fokozatosan adjuk hozzá a nedves hozzávalókat a tálhoz, habverővel összekeverve, amíg a tészta sűrű lesz. Adjuk hozzá a forró vizet, és óvatosan keverjük addig, amíg a tészta összeáll és sima lesz.
4. Osszuk el a tésztát az előkészített serpenyőben, és töltsük meg minden egyes csészét körülbelül kétharmadig. Süssük addig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki, 20-23 percig. Hagyjuk kihűlni.
5. lépés:Amíg a sütemények sülnek, készítsük el a tölteléket: egy kis serpenyőben, közepes fokozaton melegítsük fel a barna cukrot, a kukoricaszirupot, a vajat és a sót közepes fokozaton, amíg megolvad. Egy kis tálban keverjük össze a kukoricakeményítőt 2 teáskanál vízzel, majd adjuk hozzá a keveréket a lábashoz, és forraljuk fel. Pároljuk 2 percig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük bele a pekándiót, a bourbont és a csokoládét. Felhasználás előtt 10-15 percig hagyjuk hűlni.
6. lépés: Készítsük el a cukormázat: elektromos keverővel verjük simára a krémsajtot, a vajat és egy nagy csipet sót egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a porcukrot, egyszerre 1 csészével, és minden egyes hozzáadás után keverjük össze jól. Keverjük bele a vaníliát, majd a krémsajtos mázat tegyük át egy habzsákba.
7. Állítsuk össze a süteményeket: az alját érintetlenül hagyva véssük ki minden egyes süteményen egy kis üreget, és töltsük meg őket kb. 1 evőkanál csokoládé-pekándió töltelékkel. Tegyünk a tetejére krémsajtmázat, és szórjuk meg apróra vágott pekándióval.
Nyitókép: