photography of sun glaring through the hole of finger

​A D-vitamin hiányának​ hét könnyen felismerhető jele

Legtöbbször igazán könnyű hozzájutni, hiszen a napsütésből lehet a legegyszerűbben felvenni, de mit kezdjünk a téli hónapokban? Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor ideje valamilyen más módon bejuttatni a szervezetedbe a szükséges mennyiséget.


a Nap f\u00e9nye \u00e1ts\u00fct a fa lombjain kereszt\u00fcl

Fotó: Unsplash/Kai Pilger

Ez a fajta vitamin fontos ahhoz, hogy az immunrendszerünk egészségét megőrizzük, valamint a hormonháztartásunkat is szabályozza és a csontjainkat is erősíti. Ugyan a napon töltött idő adja a legtöbb D-vitamint, de szerencsénkre rengeteg másban, például különböző élelmiszerekben is megtalálható. Ilyen például az olajos hal, a tej és a tojás, és persze bizonyos étrend-kiegészítők.

Hiánya elsődlegesen fáradtságot, izomfájdalmat okoz, majd hajhulláshoz és viselkedésbeli problémákhoz vezethet. Szakértők szerint az emberek több, mint fele hiányban szenved, így ha valami rendellenességet tapasztalunk, akkor szükséges orvoshoz fordulni, ahol vérvétellel könnyen kideríthető, hogy a D-vitamin szinttel van-e probléma. Ám mielőtt egyből a rendelőbe rohannánk, lássuk a legárulkodóbb tüneteket!

egy fekete ruh\u00e1s n\u0151 fekszik az \u00e1gyon f\u00e1radtan, mellette a szem\u00fcveg\u00e9vel

Fotó: Unsplash/Ephraim Mayrena

1. Fáradtság

Kutatások szerint az indokolatlanul nagy mértékű kimerültség erre a betegségre utalhat. Ha huzamosabb ideig tapasztalod ezt a tünetet, akkor se nyúlj egyből a kiegészítőkhöz, hiszen ez a túl magas szint tüneteként is előfordulhat.

2. Izomgyengeség vagy -fájdalom

Ha sok izomfájdalmat tapasztalsz, és nem vagy biztos az okában, érdemes egy egészségügyi szakemberrel beszélned, hiszen nem ez lehet az egyetlen indok, de van rá némi esély, hogy túlságosan kevés D-vitamin jutott a szervezetedbe.

3. Hajhullás

Tanulmányok összefüggésbe hozták az egészséges hajnövekedést a megfelelő D-vitamin szinttel. Ha nem jut elég belőle a szervezetnek, akkor az a hagymák elhalásához vezethet. Fontos azonban tudni, hogy a hajhullás háttérben legtöbbször nem ez áll, hanem valamilyen trauma, stressz, hormonok, genetika vagy pedig egy műtét.

egy n\u0151 h\u00e1ttal a kamer\u00e1nak

Fotó: Unsplash/Klara Kulikova

4. Gyakori megbetegedés

A D-vitaminnak a fehérvérsejtek fejlődésében és működésében is szerepe van, ezért hiánya az immunrendszer gyengülésével járhat, ezáltal pedig fogékonyabb lesz az ember különféle megbetegedésekre. Mindemellett az autoimmun betegségek kialakulásának esélye is növekszik, akárcsak a fertőzésekre való fokozott fogékonyság.

5. Csontfájdalom

Ennek az anyagnak egyik legfőbb szerepe, hogy segít felszívódni a kalciumnak. Ezáltal a csontok erősségét támogatja, hiánya viszont csontritkulást, fájdalmat és egyéb csont-, kötőszöveti és izomproblémákat eredményezhet.

6. Rossz hangulat, gyengeség

Tapasztaltátok már, hogy hogyha régóta nem voltatok szabad levegőn, akkor sokkal nyomottabb volt a hangulatotok? Ez hasonló érzés. Ugyan egyetlen orvos sem bizonyította még, hogy a D-vitamin lenne az oka vagy a gyógymódja a depressziónak, de az tény, hogy minden mindennel összefügg.

Ha a kalcium nem jut el a csontokhoz, akkor az izmoknak minden energiájukat fel kell használniuk, hogy végig tudjuk csinálni mindennapi feladatainkat. Ez a sok energiaveszteség fájdalomhoz vezet, ez pedig kihatással van mentális egészségünkre.

7. Súlygyarapodás

Nem bizonyított az összefüggés, de teljesen logikus. Az állítás azon a gondolaton alapszik, hogy a nagyobb testsúlyú embereknek jóval több D-vitamint igényel a szervezete, mint a soványabbaké.


Fotó: Daoudi Aissa/Unsplash