Idősebb pár zenét hallgat a parkban

A zene segít a demens betegeknek kapcsolatba lépni szeretteikkel

A demenciában szenvedő emberek a betegség későbbi szakaszában gyakran elveszítik a szeretteikkel való verbális kommunikáció képességét. A Northwestern Medicine tanulmánya azonban a Institute for Therapy through the Arts (ITA) intézettel együttműködve megmutatja, hogyan lehet áthidalni ezt a szakadékot egy új zenei beavatkozással.


Utóbbi során – melyet az ITA-ban fejlesztettek ki, és amely a Musical Bridges to Memory (Zenei hidak az emlékezethez) nevet kapta – egy élő együttes a páciens fiatal korából származó zenét játszik, például az Oklahoma vagy A muzsika hangja című musicalek dalait.

Ez érzelmi kapcsolatot teremt a beteg és gondozója között, mivel lehetővé teszi számukra, hogy énekléssel, tánccal és egyszerű hangszereken való játékkal együtt lépjenek kapcsolatba a zenével – idézi a tanulmány szerzőit a Guys and Good Health.

A program emellett fokozta a betegek szociális elkötelezettségét, és csökkentette a neuropszichiátriai tüneteket, például az izgatottságot, a szorongást és a depressziót mind a betegek, mind a gondozók esetében.

Az Egyesült Államokban több mint 6 millió ember szenved Alzheimer-kórban.

Dr. Borna Bonakdarpour, a tanulmány vezető szerzője szerint a kutatás szokatlan, mert a demenciában szenvedő betegeket és gondozóikat célozta meg, míg a legtöbb korábbi, demens betegek számára zenét alkalmazó tanulmány csak a betegekre összpontosított.

Nyitókép: Shutterstock