Könnyen újra depressziósak lehetnek azok, akik nem élik meg az érzelmeiket

Könnyen újra depressziósak lehetnek azok, akik nem élik meg az érzelmeiket

A visszaesés elkerülésének egyik kulcsa, hogy észrevegyük, mikor kerüljük el a negatív reakciókat.

Azok az emberek, akik felépültek a depresszióból, majd megpróbálják kizárni az érzelmeket – beleértve a szomorúságot és a szorongást –, nagyobb valószínűséggel válnak újra depresszióssá – állapította meg egy friss kutatás, amiről a PsyBlog számolt be.

A tanulmányból kiderül, mind a pozitív, mind a negatív érzelmekre való nyitottság kritikus a mentális jólét szempontjából. Ennek egyik oka, hogy az érzelmek fontos információt nyújtanak az embereknek – nem véletlen léteznek. Az érzelmek segítenek átlátni a gondolatainkat, és megérteni a tapasztalatainkat.

„Senki nem szereti a rossz érzéseket, de nem igazán gondolunk arra, hogy milyen következményekkel jár, ha rövid távú megkönnyebbülésünket előrébb helyezzük a hosszú távú egészségünkkel. Kutatásunk megmagyarázza, hogy miért olyan fontos az érzések megtartásán dolgozni"

– mondta Dr. Norman Farb, a tanulmány vezető szerzője.


A vizsgálatban 166 depressziós embert kezeltek, akiket a kutatók később két éven keresztül követték.
A vizsgálat részeként a résztvevők agyát vizsgálták, miközben különböző videókat néztek, amelyek közül néhány érzelmileg kifejezetten megterhelő helyzeteket tartalmazott.

Az érzelmek blokkolása

A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akiket jobban megérintettek a szomorú videók, kisebb valószínűséggel estek újra depresszióba. Az eredmények szerint azok voltak nagyobb veszélynek kitéve, akik blokkolták az érzelmeiket.

Dr. Farb szerint, ami valójában meghatározta a depressziós szintjüket, az az volt, hogy az érzett szomorúság után a résztvevők mennyire próbáltak meg lekapcsolódni a pillanatnyi érzésről.

A kutatás konklúziója a szerzők szerint, hogy bármennyire is szeretnénk, nem tudunk egészségesen élni olyan érzelmek nélkül, mint a szomorúság és a szorongás. Akik a kisebb negatív eseményeket is elfojtják, nagyobb eséllyel esnek újra depresszióba, mivel az agy idővel egyre több depressziós reakciót hoz elő.