Ez az étrendi változtatás csökkenti a depresszió kockázatát
Tanulmányok százai mutattak összefüggést a jobb étrend és a jobb mentális egészség között.
A több rost bevitele az étrendünkbe a depresszió alacsonyabb kockázatával jár együtt.
Az élelmi rostok főként a hüvelyesekben, gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben találhatók.
A rostokat általában az egészséges táplálkozáshoz ajánlják, mivel csökkentik a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák egyes típusainak kockázatát, de többször összefüggésbe hozták a depresszió alacsonyabb kockázatával is.
Egy közel 6000 menopauza előtti és utáni nő bevonásával készült tanulmányból származó legújabb eredmények azt mutatták, hogy a menopauza előtti nőknél a magasabb rostbevitel a depresszió alacsonyabb kockázatával függött össze.
A menopauza utáni nőknél azonban nem volt kimutatható ez a kapcsolat.
A magasabb rostbevitel javítja a bélmikrobiom változatosságát és gazdagságát.
Dr. Stephanie Faubion, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság igazgatója elmondta, hogy az új tanulmány rávilágít az élelmi rostbevitel és a depresszió közötti fontos kapcsolatra, de az összefüggés iránya nem egyértelmű ebben a megfigyeléses vizsgálatban, mivel a jobb mentális egészséggel rendelkező nők egészségesebben táplálkoztak és több rostot fogyasztottak, a magasabb élelmi rostbevitel hozzájárulhatott az agy jobb egészségéhez. a bélmikrobiom modulálásával vagy valamilyen kombinációval.
Ennek ellenére soha nem volt még ennyire igaz, hogy „az vagy, amit megeszel”, mivel az, hogy mit eszünk, mélyreható hatással van a bélmikrobiomra, amely a jelek szerint kulcsszerepet játszik az egészségben és a betegségekben.
Tanulmányok százai hozták összefüggésbe a jobb étrendet a jobb mentális egészséggel, többek között a zöldségekben, diófélékben, gyümölcsökben és halakban gazdag étrend és a depresszió alacsonyabb kockázata között.
Különösen a nyers gyümölcsöket és zöldségeket hozták összefüggésbe a jobb mentális egészséggel. A magas zsírtartalmú étrend kerülése egereknél csökkentheti a depresszív viselkedést.
A gyakori gyulladáskeltő ételek, köztük a gyors ételek, a sütemények és a feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentésével kisebb a depresszió kockázata. Hasonlóképpen, a finomított szénhidrátok, például a fehér kenyér, a fehér rizs és az üdítő csökkentése csökkentheti a depresszió kockázatát.
Mindenféle pozitív étrendi változtatás, beleértve a fogyást, a zsírcsökkentést és a tápanyag-növelő diétákat, bizonyítottan javítja a mentális egészséget.