Talán minden nap fogyasztod és nem is tudod, hogy a depresszió kialakulását csökkenti
A koffeines kávé fogyasztása csökkenti a depresszió kockázatát, állapította meg egy kutatás.
Minél több koffeint ittak a vizsgálatban részt vevő nők, annál kisebb volt az esélyük a depresszió kialakulására. A napi két-három csésze kávé fogyasztása a depresszió kockázatának 15 százalékos csökkenésével volt összefüggésben.
A napi négy vagy több csészével ivóknál 20 százalékkal csökkent a kockázat. Más, férfiak körében végzett vizsgálatok szintén arra utaltak, hogy a koffeinbevitel összefügg a depresszió csökkenésével.
A következtetések egy 50 739 amerikai ápolónőt 10 éven keresztül nyomon követő tanulmányból származnak. A résztvevők egyike sem volt depressziós a vizsgálat kezdetén.
Fotó: Shutterstock
A vizsgálat időtartama alatt nyomon követték a koffeintartalmú italok fogyasztását. Ez magában foglalta a koffeintartalmú üdítőitalokat, valamint a nem gyógyteát és a kávét is.
„Ebben a nagy, idősebb nőkből álló, klinikai depressziótól vagy súlyos depressziós tünetektől a kiinduláskor mentes, prospektív kohorszban a depresszió kockázata dózisfüggő módon csökkent a koffeines kávéfogyasztás növekedésével”
– magyarázták a tanulmány szerzői az eredményeket.
A tanulmány jellege miatt azonban „...nem tudja bizonyítani, hogy a koffein vagy a koffeines kávé csökkenti a depresszió kockázatát, hanem csak utal egy ilyen védőhatás lehetőségére”.
A koffeinmentes kávé nem volt kapcsolatban a kockázat csökkenésével.
(PsyBlog)
Nyitókép: Shutterstock