Fáradt dolgozó nő

Így győzzük le az ünnepek utáni munka depressziót

A januári munka depresszió sokunkat eléri. Az ünnepek után sokkal nehezebben rázódunk vissza a szürke hétköznapokba és a munkánkban is sokszor demotiváltak lehetünk. Azonban vannak praktikák, melyekkel javíthatjuk a januári hangulatunkat.


Januárban visszatérni a munkába, miután végre minőségi időt tölthettünk el a családunkkal és számtalan jóhangulatú buliban vettünk részt, rendkívül nehéz és megterhelő lehet még a pozitív szemléletű emberek számára is.

Ezen a szürke, esős időjárás sem segít. Ilyenkor úgy érezhetjük, hogy nincs mit várni, a télből is még két teljes hónap hátra van és ünnepek se lesznek egyhamar. Azonban vannak praktikák, mint például a pozitív célok megfogalmazása, leírása és a rutin kialakítása, amik segíthetnek a hangulat javításában.

Rutin kialakítása

Sokak számára a karácsony és az újév közötti időszak egyfajta holt tér. Ilyenkor nem igazán tudjuk, hogy mennyi az idő, mit fogunk csinálni pár óra múlva, és az sem zavar minket, ha reggelire 3-4 szelet bejglit eszünk meg.

Egy ilyen kellemesen lanyha időszak után a munkába való visszatérés egy kicsit sokkoló lehet a szervezetünk számára, ezért fontos, hogy az első visszatérési naptól kezdve alakítsunk ki egy stabil rutint, amihez szigorúan tartjuk magunkat. Fontos lenne valamilyen mozgásformát is beépíteni ebbe a rutinba, így az energia szintünk is képes lesz visszaállni.

Hangulat teremtés

Ha minden este, közvetlen lefekvés után elhatározzuk és beállítjuk a másnapi hangulatunkat, azzal sokkal pozitívabb gondolkodásmódot alakíthatunk ki és így könnyebben vághatunk bele az új munkaévbe. Használj ehhez egy kis mantrát, adj hálát a testednek és a lelkednek is a mindennapi munkájukért.

Koncentrálj a jelenre

Az évnek ez az egyik legelgondolkodtatóbb időszaka. Ilyenkor visszagondolunk az előző évre, mérlegeljük a hibáinkat, cselekedeteinket és eldöntjük, hogy miket fogunk tenni a következő évben, hogy boldogabbak legyünk. Ez azonban roppant megterhelő lehet lelkileg és mentálisan. Ennél eggyel jobb, ha az itt és mostra összpontosítunk és megéljük a jelen pillanatait.

Fogadd el a januári levertséget

Bár ezeken a tippeken kívül is még számtalan dolog van, amit megtehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat januárban az év elején mégis azt ajánljuk végezetül, hogy fogadd el az esetleges negatív hangulatodat. Az elfogadás ugyanis a gyógyulás első lépése.

Nyitókép: Shutterstock

(Independent)