Fűben,ülő és könyvet olvasó nő

Egy egyszerű tevékenység csökkenti a depressziót és a vérnyomást

Ha félórát eltöltünk ezen a helyen ülve, nagyon sokat tehetünk magunkért.

Azok az emberek, akik hetente csak 30 percet töltenek egy parkban, sokkal jobb mentális egészséggel rendelkeznek, derül ki egy, az ausztráliai Brisbane-ben élő 1538 ember online felméréséből származó kutatás eredményeiből.

A parkok heti látogatása az alacsonyabb vérnyomással is összefügg. Minél hosszabb időt töltenek az emberek a parkban, annál kisebb az esélyük a depresszióra és a magas vérnyomásra.

Dr. Danielle Shanahan, a tanulmány első szerzője szerint ha mindenki hetente fél órát látogatná a helyi parkokat, hét százalékkal kevesebb lenne a depresszió és kilenc százalékkal kevesebb a magas vérnyomás.

Ma már köztudott, hogy a parkok csökkentik a stresszt, a szorongást, a depressziót és még a szívbetegségek ellen is küzdenek.

Padon \u00fcl\u0151 p\u00e1r a t\u00f3 el\u0151tt, Park Brdo, Szlov\u00e9nia

Fotó: Unsplash

„Már régóta tudjuk, hogy a parkok látogatása jót tesz az egészségünknek, de most kezdjük megállapítani, hogy pontosan mennyi időt kell parkokban töltenünk ahhoz, hogy ezeket az előnyöket élvezzük.
Konkrét bizonyítékunk van arra, hogy legalább félórás rendszeres látogatásra van szükségünk ahhoz, hogy biztosítsuk ezeket az előnyöket”

– mondta el Dr. Richard Fuller, a tanulmány egyik társszerzője.

Shanahan hozzátette, hogy több támogatást és ösztönzést kell nyújtani a természetes területeken végzett közösségi tevékenységekhez.

„A gyermekeinknek különösen jót tesz, ha több időt töltenek a szabadban. Azok a gyerekek, akik természetes környezetben nőnek fel, fejlődésük szempontjából előnyösek lehetnek, és felnőttként fokozott környezettudatossággal rendelkeznek, mint azok, akik nem.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Unsplash