Kimerült nő az asztalra dől a laptopja előtt

A magasan funkcionáló depresszió 1. számú jele

Bár nem hivatalos orvosi diagnózis, a magasan funkcionáló depresszió gyakoribb, mint gondolnánk.


Ahogy a neve is mutatja, a magasan funkcionáló depresszióban szenvedő személy nem illik bele abba a „tipikus” profilba, ami eszünkbe juthat, amikor a depresszióval élő emberre gondolunk, „a küzdelmek gyakran a siker és a termelékenység mögé rejtőznek, magyarázza Natasha Trujillo amerikai sportpszichológus.

A magasan funkcionáló depresszió valószínűleg nem fog gondot okozni a munkahelyi teljesítményben vagy az otthoni feladatok ellátásában, sőt, sokszor ezeket a produktív tevékenységeket használja az ezzel küzdő személy a megbirkózásra. Gyakran előfordulhat, hogy a magasan funkcionáló depressziós személy nem is tudja, hogy egyáltalán depressziós.

Az alábbi jelekre érdemes odafigyelni.

A magasan funkcionáló depresszió legfőbb jele, amit a legtöbben nem vesznek észre

Trujillo szerint a magasan funkcionáló depresszió legfőbb jele, hogy a jó dolgok ellenére sem tapasztalunk tartós örömöt vagy örömérzetet.

„A magasan funkcionáló depresszióban szenvedő emberek produktívak, sikeresek és teljesítőképesek maradnak. Mégis előfordulhat, hogy az illető nem képes sokáig fenntartani a büszkeség, az öröm vagy az öröm hangulatát, vagy egy-egy bókot vagy eredményt úgy valahogyan »kevesebbnek« vagy nem megfelelőnek állítja be magában, hangsúlyozva, hogy esetleg nem érdemli meg, vagy csak szerencséje volt”

– mondja a szakember.

Becca Reed amerikai traumaterapeuta egyetért ezzel.

„Aki magasan funkcionáló depresszióban szenved, úgy érezheti, hogy mintha valódi elkötelezettség vagy öröm nélkül tenné a dolgát. Ez a leválasztottság megnyilvánulhat az érdeklődés hiányaként azok iránt a tevékenységek iránt, amelyeket egykor élveztek, a rutinba ragadás érzésében, vagy érzelmileg laposnak érezhetik magukat még olyan helyzetekben is, amelyek jellemzően erős érzelmeket váltanak ki”

Trujillo szerint vannak más jelek is, amelyek arra utalnak, hogy egy személynek magasan funkcionáló depressziója lehet. Ezek közé tartozhatnak:

  • Kényszerítik magukat, hogy társaságban legyenek, és végigcsinálják azt, még akkor is, ha vissza akarnak vonulni.
  • Mindent megtesznek, amit meg kellene tenniük, de úgy érzik, hogy ez több erőfeszítést igényel, mint kellene
  • Nehezen tudnak koncentrálni
  • Fáradtnak, reménytelennek vagy értéktelennek érzik magukat, még ha nem is tudják megmagyarázni, hogy miért
  • Az idő nagy részében szomorúnak érzik magukat, kevés vagy semmi enyhülést nem tapasztalva
  • Változások az alvási és étkezési szokásokban

A magas funkcionalitású depresszió súlyos betegség, és a depresszió nyíltabb formáihoz hasonlóan kezeletlenül hagyása esetén a depresszió következményei között szerepelhet a kábítószerrel való visszaélés és az öngyilkossági gondolatok.

Sőt, Saba Harouni Lurie, okleveles házasság- és családterapeuta szerint a magas funkcionalitású depresszióban szenvedő személynél valójában nagyobb lehet az öngyilkossági kísérlet kockázata, mivel annyira elszigeteltnek érzi magát a tapasztalatai miatt, így a segítségkérés kulcsfontosságú.

Trujillo szerint az egyik első lépés azon dolgozni, hogy nyitottabbak legyünk a szeretteinkkel azzal kapcsolatban, amit érzünk és kommunikáljunk arról, amin keresztülmegyünk.

„Ha sebezhetőbb vagy, az segíthet támogatást és kapcsolatot szerezni. Dolgozhatsz azon is, hogy arra összpontosíts, mi az, ami az életedben valójában nem működik neked, és kezdeményezheted, hogyan változtass azon, ami fenntartja a depressziódat.”

Nagyon fontos emellett a megfelelő szakember megtalálása-

„A legfontosabb dolog, hogy [szakmai] támogatást keressünk. Sokan, akik magasan funkcionáló depresszióban szenvednek, nem keresnek segítséget, mert azt, hogy még mindig viszonylag normálisan működnek, annak jeleként értelmezik, hogy nem küzdenek annyira, mint mások, akiknek nyíltabb tünetei vannak”

– mondja Lurie.

Hozzáteszi, az is hasznos lehet, ha a jó közérzetet okozó tevékenységeket építünk be a mindennapjainkba, mint például a testmozgás vagy a barátokkal, családdal töltött idő.

Az olyan gyógyszerek, mint az SSRI-k, más néven antidepresszánsok, is egy lehetőség, melyet egy pszichiáter tud megítélni, szükségünk van-e rá.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock