egészséges ételek

A diéta, amitől tovább élhetünk

Érdemes beépíteni őket az étrendünkbe: rengeteg halálos betegségtől védhetnek meg minket.

Azok az emberek, akik növényi fehérjéket fogyasztanak, a nagyobb valószínűséggel élnek tovább, és kisebb a kockázata annak, hogy idő előtt meghalnak rákban és szívbetegségben – írja a PsyBlog egy 32 tanulmányt áttekintő kutatás alapján.

Mint kiderült, a magas fehérjetartalmú étrend – különösen a növényi fehérjékben gazdag élelmiszerek, például a diófélék, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék – csökkentik a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Shutterstock

Ugyanakkor a húsok vagy bármilyen, állati fehérjékben gazdag étel gyakori fogyasztását különböző egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe.

A kutatásban 32 tanulmányt elemeztek, hogy kiderítsék, miért ellentmondásosak a különböző fehérjeforrásokkal és a halállal kapcsolatos információk.

A kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy a több növényi vagy állati fehérje fogyasztása csökkenti-e az összes halálozási okot, köztük a rákot és a szív- és érrendszeri betegségeket. A tanulmányokat gondosan ellenőrizték, hogy ne legyenek olyan hibák, amelyek befolyásolhatják az eredményeket.

Emellett különöböző matematikai modelleket is használtak, hogy mérjék a maximális fehérjebevitel eredményeit a minimális fehérjebevitellel szemben.

A vizsgálatba 715 128 résztvevőt vontak be, körülbelül 32 éves követési időszakkal.

A résztvevők között 113 039 haláleset történt, ebből 22 303 rákban, 16 429 pedig szív- és érrendszeri betegségben halt meg. Az eredményekből a kutatók megállapították, hogy a növényi fehérjebevitel 8 százalékkal csökkentette a korai halálok valószínűségét, és 12 százalékkal elhunyt a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata.

Ezzel szemben nem találtak kapcsolatot az állati fehérje fogyasztása és a rákban és a szív- és érrendszeri betegségben való elhalálozás kockázata között.

A kutatók szerint a növényi fehérjék pozitív egészségügyi hatásai a vércukor- és koleszterinszint csökkentésének, valamint a vérnyomás mérséklésének köszönhetők. Az eredmények egyébként erőteljesen alátámasztják a meglévő étrendi ajánlásokat, amelyek a növényi fehérjék fogyasztásának növelésére irányulnak a lakosság körében..