Egész és feldarabolt görögdinnyék zöld háttéren

Valószínűleg egész életedben rosszul tároltad a dinnyét

Sokan a gyümölcsök és zöldségek nagy részét a hűtőben tárolják, főleg a nyári melegben, hogy azok hosszabb ideig frissek maradjanak. De van néhány kivétel, egyes dolgokat sosem szabad bizonyos módon a fridzsiderbe tenni.

A banánt, az avokádót és a paradicsomot nem érdemes betenni a hűtőbe, de ami talán meglepőbb, hogy a bogyós gyümölcsöket sem. Utóbbiak szobahőmérsékleten is frissek maradnak, és a hűtőszekrény nedvessége esetleg tönkreteheti őket. Emellett a legjobb, ha csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg őket, különben a nedvesség megpuhítja a gyümölcsöket.

Egy másik gyümölcs, amit a legjobb hűtés nélkül hagyni, a dinnye, bár ennél egy kicsit speciálisabb a helyzet.

Az egész dinnyéket szobahőmérsékleten kell hagyni, hogy megérjenek, csak miután felszeletelték, akkor kell a hűtőszekrényben tárolni. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutatása szerint a szobahőmérsékleten való tárolás még abban is segíthet, hogy az antioxidánsok jobban megmaradjanak a gyümölcsben.

A CBS News részletesebben beszámolt az USDA által végzett tanulmányról, amely megállapította, hogy a szobahőmérsékleten hagyott görögdinnyékben megnőtt a likopin és a béta-karotin (számos egészségügyi előnnyel rendelkező természetes antioxidánsok) szintje, míg a hűtőben tárolt gyümölcsökben ez nem változott.

További egészségügyi és táplálkozási előnyökkel jár, ha a dinnyébt egy kis ideig a pulton hagyjuk érni, majd felszeletelés után néhány napig (három-négy napig) a hűtőben tároljuk.

F\u00e9l s\u00e1rgadinnye r\u00f3zsasz\u00edn fel\u00fcleten

Fotó: Unsplash

Bár a dinnye szobahőmérsékleten való tárolásának vannak előnyei, nyilvánvaló higiéniai okokból nem jó a konyhapulton hagyni a görögdinnye vagy sárgadinnye darabjait. A dinnyedarabok hűtőben tartása viszont ideális módja annak, hogy azok hosszabb ideig frissek maradjanak. Ez azonban kicsit több annál, mint hogy a darabokat egy műanyag edényben tároljuk a hűtőben.

Ha azt tervezzük, hogy a dinnye egy részét valamikor felhasználjuk, a többit pedig későbbre tartogatjuk, ne távolítsuk el a magokat. Ezek segítenek meghosszabbítani a dinnye eltarthatóságát. Ha a dinnyét szeletekre vágjuk, érdemes azokat fóliával letakarni, vagy légmentesen záródó műanyag zacskóban tárolni.

A felkockázott dinnye esetében használhatunk műanyag edényt, de először terítsünk egy papírtörlőt a tárolóedény belsejébe, és hagyjunk helyet a dinnyéknek, hogy megakadályozzuk a nedvesség felhalmozódását.

Ha a dinnyét néhány napnál hosszabb ideig tárolnánk, tegyük a mélyhűtőbe. Ehhez fektessük a kockákat vagy szeleteket egy sütőlapra, és fagyasszuk szilárdra, mielőtt azokat egy műanyag zacskóba tennénk – így a gyümölcs akár hat hónapig is használható marad.

Ez is érdekelhet: A görörgdinnyénél már csak a füstölt verzió finomabb

Mikor kell kidobni a dinnyét?

Még a fenti lépések mellett is van egy pont, amikor a dinnyét már érdemes kidobni inkább. Ennek több jele is lehet.

Előfordulhat, hogy a dinnye már akkor nem olyan jó, mielőtt még belevágnánk. Erre utalnak az olyan jelek, mint a héj mentén található repedések vagy a nagy sötét foltok, vagyis a penész.

Ha fanyar vagy savanyú szaga van, akkor valószínűleg a gyümölcs belseje romlott meg. Abban az esetben, ha már felvágtuk a dinnyét, ellenőrizzük az előzetesen a hűtőbe helyezett darabokat. Ha a magok kezdenek elmozdulni vagy lehullani és a gyümölcshús fonnyadni kezd, vagy nyálkás állagúvá válik, valószínűleg ideje kidobni.

Csak azért, mert egy dinnye talán már a szavatossági ideje végéhez közeledik, még nem jelenti azt, hogy már nem használható. Ilyenkor érdemes bepácolni a héját – feltéve, ha az nem penészes. A dinnyeszeleteket néhány fűszerrel grillezhetjül is, készíthetünk belőle frissítő italt, vagy akár hideg gazpachót.

(Mashed)

Nyitókép: Unsplash