Ébredés után rosszul lévő nő

Szédülsz ébredés után? Ezek lehetnek az okai

A reggeli szédülésnek vagy egyensúlyzavarnak számos oka lehet. Általában nem tart sokáig, ha azonban hosszan tartó vagy gyakori szédülést tapasztalunk ébredéskor, fontos, hogy kiderítsük, mi okozhatja.


Ha egy kicsit bizonytalannak érezzük magunkat, amikor ébredés után felkelünk az ágyból, akkor valószínűleg szédülést tapasztalunk. Ez az érzés a tájékozódás átmeneti zavara, mely után, viszonylag gyorsan visszanyerjük az egyensúlyérzékünket.

Íme, a hosszan tartó vagy gyakori szédülés leggyakoribb okai.

1. Dehidratáció

A szédülés leggyakoribb oka – különösen reggelente – a kiszáradás. Ha a szervezetben nincs elég folyadék, az elnyomhatja az agyad megfelelő működését és szédüléshez vezethet közvetlenül az ágyból való felkelés után.

Dehidratáció előfordulhat a késő esti alkoholfogyasztás, valamint olyan alapbetegségek következtében, mint a magas vércukorszint, és akkor is, persze, ha melegben dolgozunk, sokat izzadunk vagy nem iszunk elég vizet a nap folyamán.

2. Alvási apnoe

Az alvási apnoe olyan alvászavar, amely szabálytalan légzést okoz az éjszaka folyamán, ez pedig szédüléshez vezethet reggel. Egyéb gyakori tünetei közé tartozik a hangos horkolás, a nappali álmosság és a reggeli fejfájás.

3. Alacsony vércukorszint

A reggeli szédülést az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) is okozhatja. Bár a vércukorszint a leggyakrabban a cukorbetegeknél jelentkezik, bárki tapasztalhatja, különösen, ha hosszú ideig nem evett (pl. reggeli előtt).

4. Alacsony vérnyomás 

Az alacsony vérnyomás, vagy a vérnyomás gyors változása a reggeli szédülés másik gyakori oka. A gyors felállás gyakran okoz átmeneti vérnyomás esést, ami növeli az ájulás kockázatát. Érdemes lassan és fokozatosan felkelni az ágyból a hirtelen vérnyomás esés megelőzése érdekében. Ha gyakran előfordul velünk ez a probléma, érdemes orvossal konzultálni.

5. Új gyógyszer

Bizonyos gyógyszerek, például antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők, érzéstelenítők és fogamzásgátlók lehetséges mellékhatásaként szédülés jelentkezhet. Új gyógyszert szedésekor beszéljünk az orvossal a lehetséges mellékhatásokról.

(Popsugar)

Nyitókép: Shutterstock