almaecet almákkal

Ez történik a testeddel, ha minden nap fogyasztasz ecetet

Te hallottál már az ecetről, mint új wellness trendről? Először mi is azt hittük, hogy ez valami olyasmi lehet, mint a „meleg víz citrommal". De aztán jött valaki, aki meggyőzött minket a valódi előnyeiről. Olvass tovább a részletekért!


Ez a valaki nem más, mint Jessie Inchauspé, ismertebb nevén a Glükózistennő. A francia biokémikus, a Glükózforradalom (Glucose Revolution) és A Glükózistennő-módszer (The Glucose Goddess Method) című könyv szerzője megosztotta velünk, hogyan használhatjuk ki az ecet tulajdonságait az egészségünk érdekében.

A citrom jó, ha szereted. De ha az a célod, hogy kiegyenlítsd a glükózszintedet, a citrom és az ecet különbözőképp hatnak

− magyarázza a szakértő. A citromban citromsav van, ami hatással van a gyomorsavasságra. Az ecetnek viszont ecetsav van, ami egy sokkal erősebb molekula. Az ecetsav lelassítja azokat az enzimeket, amelyek az ételt glükózzá alakítják. Ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el, mint egy evőkanál ecettel, három citrom levére lenne szükségünk.

Ha az ecet illatától felfordul a gyomrod (őszintén szólva, nekünk is), adhatsz hozzá egy kis citromot. Sőt, Inchauspé néhány további trükköt is megosztott, amelyekkel elrejthető az ecet erős íze, ha elképzelhetetlennek tartod, hogy egy kanálnyit is megigyál belőle.

z\u00f6ld levelek, fokhagyma egy t\u00e1ny\u00e9ron, mellett\u00fck ecet kis t\u00e1lk\u00e1ban

Fotó: Unsplash

Az egyik kedvenc trükköm, hogy valamilyen zöld előételt fogyasztok, amihez az ecetet használom öntetként. De fogyaszthatsz ecetes jégkockákat is, vagy a kedvencem, ha forró fahéjas teához adod

− mondta a szakértő.

Ha adnál az ecetnek egy esélyt, hogy segítsen a cukorszinteddel, és csökkentsd a sóvárgást és az állandó éhségérzetet, akkor jó, ha azt is tudod, hogyan válaszd ki a megfelelőt. Inchauspé a fehér ecetre, a rizsecetre vagy a kókuszecetre szavaz. Szerinte a balzsamecetet és a hozzáadott cukrot tartalmazó vinaigrettek érdemes kerülni, melyek nem segítenek a vércukorszinted szabályozásában. Mindig olvasd el a címkéket, mert egyes ízesített ecetek vagy ecetes szószok első ránézésre félrevezetőek, és magas cukortartalommal rendelkeznek!

alma \u00e9s almaecet

Fotó: Unsplash

A jól ismert almaecetet sem hagyhatjuk ki a sorból, mely olyan fontos tápanyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, vas, aminosavak, természetes probiotikumok és erős antioxidánsok, ezáltal javítja az emésztést és csökkenti a gyulladást a szervezetben.

És bár ecetes gumicukrokat és tablettákat is találunk a piacon, ezek egyenként akár egy gramm cukrot is tartalmazhatnak, így amellett, hogy nem segítenek ellaposítani a vércukorszintedet, még nagyobb kiugrásokat okozhatnak, figyelmeztet Inchauspé.

Forrás: Vogue

Nyitókép: Unsplash