Édesítőszer pasztillák és adagoló sárga háttéren

A cukornál is rosszabbak ezek az édesítőszerek

A mesterséges édesítőszerek talán kevesebb kalóriát tartalmaznak, de rengeteg egészségügyi problémával járnak.

Valójában mind a cukor, mind a mesterséges édesítőszerek problémát jelentenek az egészségre nézve, ha összehasonlítjuk a kettőt, a mesterséges édesítőszerek sokkal rosszabbak, mint a cukor.

A mesterséges édesítőszerek olyan vegyületek, amelyeket úgy terveztek, hogy a cukorhoz hasonló ízük legyen, de nagyon kevés kalóriát tartalmaznak. A legtöbbjükben teáskanalanként kevesebb mint 3 kalória van. Ezzel szemben egy teáskanál cukor 16 kalóriát tartalmaz.

A mesterséges édesítőszereket gyakran használják a cukorbetegek, mert nem befolyásolják ugyanúgy a vércukorszintet, mint a cukor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mesterséges édesítőszerek jók az egészségre nézve.

A leggyakoribb mesterséges édesítőszerek közé tartoznak a következők:

  • Szacharin
  • Aszpartám
  • Szukralóz

A cukoralkoholoknak széles skálája létezik, amelyeket a gyártók az élelmiszerek édesítésére használnak. Ezek közé tartozik például a xilit, az eritrit, a szorbit és a maltit. Ezeknek is megvannak a maguk egészségügyi kihívásai. A bélrendszerbe kerülve a cukoralkoholt a vastagbélbaktériumok erjesztik, amely gázokat szabadít fel, és puffadáshoz, görcsökhöz, fájdalomhoz és hasmenéshez vezet.

Az egyik gyakori cukoralkohol, az eritritol pedig összefüggésbe hozható a szívroham és a sztrók fokozott kockázatával.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) és más egészségügyi szervek világszerte emberi fogyasztásra biztonságosnak tartják a mesterséges édesítőszereket, a tudományos bizonyítékok azonban még folyamatban vannak és a mesterséges édesítőszerek használata pedig továbbra is ellentmondásos.

Táplálkozási szempontból a cukor nem sokat nyújt az egészségünk számára, mivel nincsenek benne tápanyagok, vitaminok és fehérje. A cukor azonban felpörgeti az idegrendszert, fogyasztása dopamint szabadít fel a szervezetben. Ez az a jó érzést keltő vegyi anyag, ami örömöt okoz.

„A cukor abszolút függőséget okoz. Amellett, hogy stimulálja az agynak a függőséggel kapcsolatos területeit, a cukorevés felhajtja a vércukorszintet. Ezt követi a vércukorszint csökkenése. Ezután pedig még több cukor és szénhidrát után sóvárogsz. Újra és újra és újra és újra. Ez egy hullámvasút”

– mondja Dr. Melissa Young, funkcionális orvoslást szolgáltató orvos.

A mesterséges édesítőszerek is megadják azt az édes ízt, amire a szervezet be van drótozva, hogy vágyjon. A mesterséges édesítőszerek azonban akár 700-szor édesebbek lehetnek a cukornál. Az eredmény pedig az, hogy teljesen lebombázzák az idegrendszert a dopamint felszabadító édességgel.

De hamarosan elcsitul az izgalom, és az agy vissza akarja kapni ezt az érzést, így egyre több mesterségesen édesített étel után nyúlunk.

„Amikor mesterséges édesítőszert fogyasztasz, a szervezeted elkezd többet kívánni belőle. És könnyebb lehet engedni ennek a vágynak, mert azt hisszük, hogy egészségesebb döntést hozunk. Végül több kalóriát fogyasztunk. Ez a gondolkodásmód és az édességfüggőség az egész szervezetedre hatással van”

– magyarázza Dr. Young.

Bár a mesterséges édesítőszerek és a hagyományos cukor is függőséget okoznak, a kutatások azonban azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek hosszú távú használata különösen káros lehet a szervezetre.

Korai kutatások szerint összefüggés volt a rák és a mesterséges cukor között, bár Young szerint ez a kapcsolat nem bizonyított véglegesen. A kutatások azonban kimutatták, hogy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása számos más egészségügyi állapottal is összefügg, többek között:

  • Elhízás
  • magas vérnyomás
  • metabolikus szindróma
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • szívbetegségek

Édesítőszerek helyett

A természetes cukrok jó választásnak bizonyulnak azokban a pillanatokban, amikor valami édesre van szükségünk. A cukornak és a mesterséges édesítőszereknek van néhány más, kedvezőbb alternatívája is, de ezeket is kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.

Néhány olyan cukoralternatíva, amely nem hordozza ugyanazokat a kockázatokat, mint a mesterséges édesítőszerek:

  • Fekete melasz
  • Juharszirup
  • Kókuszcukor
  • Nyers méz
  • Stevia

(Cleveland Clinic)

Nyitókép: Shutterstock