Az FDA 30 év óta először írja át az „egészséges” élelmiszerek szabályait
Az Egyesült Államok 30 év óta először újra meghatározta, mi minősül „egészséges” élelmiszernek, és olyan termékeket, mint a fehér kenyér, törölt a listáról, miközben olyan tápanyagokban gazdag ételeket, mint a tojás és a lazac, üdvözölte.
A lépés hátterében a megelőzhető, táplálkozással összefüggő krónikus betegségek növekvő hazai válsága áll, amely a szakértők figyelmeztetése szerint azonnali cselekvést igényel.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azt is bejelentette, hogy új szimbólumot dolgoz ki, amely segít a gyártóknak gyorsan jelezni a fogyasztóknak, hogy egy élelmiszer megfelel az „egészséges” kritériumoknak.
„Az étrenddel összefüggő betegségek, köztük a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség az Egyesült Államokban a rokkantság és a betegségek vezető okai, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a nagy, magas jövedelmű országok közül Amerikában a legalacsonyabb a várható élettartam”
– mondta Jim Jones, az FDA vezető tisztviselője újságíróknak.
A riasztó statisztikák rávilágítanak a probléma sürgősségére: az amerikaiak 77 százaléka túllépi a telített zsírsavak bevitelére vonatkozó ajánlásokat, 63 százalékuk a hozzáadott cukrok határértékét, és megdöbbentő 90 százalékuk túl sok nátriumot fogyaszt, közel 80 százalékuk pedig a tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek terén is alulmarad.
„Az egészséges állítást azért frissítettük, hogy biztosítsuk, hogy a fogyasztók teljesebb, pontosabb és naprakészebb tápértékinformációkhoz férjenek hozzá az élelmiszerek címkéin”
– tette hozzá Jones.
Az új szabályok szerint az „egészséges” címkével ellátott élelmiszereknek az FDA táplálkozási irányelvei által ajánlott egy vagy több élelmiszercsoportból, például zöldségekből, fehérjékből, tejtermékekből vagy gabonafélékből kell megfelelő mennyiséget tartalmazniuk.
A telített zsírok, a nátrium és a hozzáadott cukrok tekintetében is meghatározott határértékeken belül kell maradniuk.
Nem minden zsír egyforma, hangsúlyozta Claudine Kavanaugh, az FDA munkatársa. Amikor az 1990-es években bevezették az eredeti szabályt, „a hangsúly az összes zsír csökkentésén volt. Ma a hangsúly a telített zsírok csökkentésén van, miközben elismerik az egészséges zsírok előnyeit”.
Ez a váltás azt jelenti, hogy az avokádó, a diófélék, a magvak, a magas zsírtartalmú halak, a tojás és az olívaolaj most már „egészségesnek” minősülnek.
Ezzel szemben a cukros gyümölcsös rágcsálnivalók, az erősen édesített rágcsálnivalók, a dúsított reggelizőpelyhek, valamint a magas hozzáadott cukortartalmú joghurtok és gyümölcspuncsok – amelyek korábban mind kiérdemelték a címkét – már nem szerepelnek a listán.
A bevezetést követően az új szimbólum „gyors jelzésként fog szolgálni, hogy a fogyasztók – beleértve azokat is, akik kevésbé ismerik a táplálkozási információkat – felismerjék azokat az élelmiszereket, amelyek az egészséges táplálkozás alapját képezik, mondta Kavanaugh.
Az FDA egyelőre nem közölte, hogy mikorra készül el a szimbólum.
Nyitókép: Shutterstock