Ebéd barátokkal

10 tévhit az egészséges étkezésről, amit jobb lenne elfelejtenünk

A digitális korban rengeteg táplálkozási tanács érhető el az interneten, de nem minden forrás megbízható. A téves információkkal nemcsak az időnket pazaroljuk, de akár veszélyesek is lehetnek ránk nézve.


Ebben segítenek a regisztrált dietetikusok, akik valódi szakértelemmel rendelkeznek. Az egészséges táplálkozás kialakítása azért sem egyszerű, mert a trendek és a tanácsok folyamatosan változnak. Ezért most összegyűjtöttük a tíz leggyakoribb táplálkozási mítoszt, amelyeket a szakemberek szerint érdemes elfelejteni.

​1. A szénhidrátok hízlalnak

A szénhidrátmentes diéták ugyan kezdenek kimenni a divatból, de még mindig vannak tévhitek fogyasztásukról. A gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátokat érdemes mérsékelni, de teljesen kizárni nem szükséges.

"A szénhidrátok elengedhetetlenek az energiatermeléshez, az agyműködés támogatásához és a fizikai aktivitás üzemanyag-ellátásához. Emellett fontos rostforrások, amelyek kulcsszerepet játszanak a bélrendszer egészségében"

– mondja Bethany Francois, a táplálkozási zavarokra specializálódott dietetikus.

Olvasd el ezt is! 4 kérdés, amit érdemes feltenni magunknak, mielőtt új diétába kezdünk

2. A zsír fogyasztása káros

@clairethenutritionist Here’s the real reason why it matters WHAT we eat 🥗 #nourishyourself #letfoodbethymedicine #nutritiontips #nutritioneducation #micronutrients #macronutrients #nutritionistsoftiktok ♬ original sound - ClaireTheNutritionist

A megfelelő mennyiségű és minőségű zsír elengedhetetlen az egészségünkhöz. Az egészséges zsírok, például az avokádóban, diófélékben vagy olívaolajban találhatóak, támogatják a hormonháztartást és az agyműködést. A transzzsírokat és a túlzott mennyiségű telített zsírokat azonban valóban érdemes kerülnünk.

3. Fehérjefogyasztás

A fehérje fontos az izomépítéshez és a regenerációhoz, de a túlzott fogyasztása nem feltétlenül ajánlott. A szervezet csak egy bizonyos mennyiséget tud hatékonyan felhasználni, a felesleget pedig zsírrá alakítja. A kiegyensúlyozott étrendben a megfelelő fehérjebevitel mellett más tápanyagokra is szükségünk van.

„Nem mindig igaz, hogy az alacsony zsírtartalmú opciók egészségesebbek"

– mondja Claire Stuckey, gasztroenterológiára specializálódott dietetikus.

4. A késő esti étkezés hízlal

Ezt a mítoszt sokszor hallottunk már, és talán próbáltunk betartani is, azonban az igazság az, hogy nem az számít, hogy mikor eszünk, hanem hogy mennyi kalóriát viszünk be a nap folyamán. Ha az esti étkezés túlzott kalóriabevitellel jár, akkor valóban vezethet súlygyarapodáshoz, de ha az étrendünk összességében kiegyensúlyozott, nem kell attól tartanunk, hogy egy késő esti nasi önmagában elhízást okoz.

Olvasd el ezt is! 100 évig is élhetnek, akik az Okinawa-diétát követik

5. Méregtelenítő diéták

A testünk már rendelkezik egy tökéletesen működő méregtelenítő rendszerrel, a májunk és a vesénk folyamatosan segítenek megszabadulni a káros anyagoktól. A drága detoxikáló termékek és extrém diéták helyett sokkal hatékonyabb, ha egyszerűen elegendő vizet iszunk, rostban gazdag ételeket fogyasztunk, és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket.

A máj és a vesék folyamatosan gondoskodnak testünk természetes méregtelenítéséről. A drága detox termékek és extrém diéták helyett sokkal hatékonyabb, ha elegendő vizet iszunk, rostban gazdag ételeket eszünk, és minimalizáljuk a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

6. A gluténmentes étrend mindenkinek egészségesebb

@stephgrassodietitian How I established a healthy relationship with food. Why restrict your favorite foods when you can just add more nutrients?! Best of both worlds 🫶🏼 #dietitian #nutrition #healthyrelationshipwithfood #add #macncheese #healthtips ♬ original sound - Steph Grasso, MS, RD

A gluténmentes étrend elengedhetetlen azok számára, akik cöliákiában vagy gluténérzékenységben szenvednek, de sokan úgy gondolják, hogy a glutén elhagyása mindenkinek előnyös. Azonban a teljes kiőrlésű gabonák rost- és tápanyagtartalma miatt egészségesebbek lehetnek, mint a gluténmentes alternatívák.

7. A cukormentes édesítőszerek egészségesebbek, mint a cukor

Az alacsony kalóriatartalmú és cukormentes termékek egyre népszerűbbek, de vajon valóban jobbak az egészségünknek?

Bár az édesítőszerek kevesebb kalóriát tartalmaznak, hatással lehetnek az inzulin elválasztásban és fokozhatják az édesség utáni vágyunkat.

„A természetes formában előforduló cukrokat (pl. a gyümölcsökben találhatóakat) nem szükséges elkerülni, de a hozzáadott cukrot és édesítőszereket érdemes mérsékelni"

– mondja Francois.

8. A vegán étrend egészségesebb

A növényi alapú étrend rengeteg előnnyel járhat, de önmagában nem garancia az egészségre. A feldolgozott vegán ételek ugyanúgy lehetnek tápanyagszegények, mint a feldolgozott állati eredetű élelmiszerek. Fontos tudatosan megterveznünk a napi étkezést, hogy minden szükséges vitamint és ásványi anyagot bejuttassunk a szervezetünkbe.

9. A bioélelmiszerek táplálóbbak, mint a hagyományosak

A bioélelmiszerek előállítása környezetbarátabb lehet, tápanyagtartalmuk viszont nem feltétlenül magasabb. A különbség inkább a növényvédő szerek és egyéb adalékanyagok mennyiségében rejlik.

10. Anyagcsere

Az anyagcserénk sebessége nem attól függ, hogy hányszor eszünk egy nap, hanem a napi energiabevitelünktől és az életmódodunktól. Az időszakos böjt például sokaknál pozitív hatásokat eredményez, anélkül, hogy az anyagcserét károsítaná.