Kollégák közösen étkeznek a munkában

A munkatársak befolyásolják az egészséges étkezésünket

Egy új tanulmánynak köszönhetően tudósok megállapították, hogy a munkavállalók nagyobb valószínűséggel étkeznek egészségesen, ha kollégáik erre ösztönzik őket. Azonban van, amiben nem tudják a munkatársak egymást motiválni.


Ez pedig a fizikai aktivitás, a sportolás. Ha egy kolléga sokat sportol és edz, az nem motiválja a munkatársait ugyan erre, ellentétben az étkezési szokásokkal.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy összességében a kollégák bátorítása és saját egészséges szokásaink hozzájárulhatnak az egészségkultúra megteremtéséhez a munkahelyeken, ez pedig támogathatja a munkavállalókat az egészséges döntések meghozatalában.

A kutatócsoport az európai fenntartható munkaerő-felmérést használta fel, amelynek adatai 113 szervezet 402 csapatának 4345 alkalmazottjára vonatkoztak.

„Tanulmányunk kimutatta, hogy a munkavállalók nagyobb valószínűséggel esznek gyümölcsöt és zöldséget, ha a kollégáik egészséges életmódra ösztönzik őket"

– mondta Ellwardt a tanulmány szerzője.

Várakozásaikkal ellentétben azonban negatív kapcsolatot találtak a munkavállalók és kollégáik fizikai aktivitása között.

„A negatív eredményünk egyik magyarázata lehet, hogy a fizikai aktivitás jellemzően munkaidőn kívül zajlik, ahol a kollégák már nem tartózkodnak együtt"

– magyarázta Ellwardt.

Az emberek gyakran naponta együtt esznek a munkahelyen a kollégákkal, míg a fizikai aktivitás a magánéletben zajlik, így kevésbé van kitéve a társadalmi befolyásnak.

Összességében a kollégák ösztönzése és a saját egészséges életmódunk hozzájárulhat az egészségkultúra megteremtéséhez a munkahelyeken, és támogathatjuk vele a munkatársakat az egészséges választások meghozatalában.

Nyitókép: Shutterstock