Válogatott fehérje élelmiszerforrás

Megvan a hosszú és egészséges élet titkát garantáló étrend

A hosszú és egészséges élet nyilvánvalóan a genetikánkon is múlik, azonban mi is sokat hozzátehetünk a megfelelő étrenddel.

Valter Longo, az amerikai Dél-kaliforniai Egyetem gerontológusa meg van győződve arról, hogy létezik egy optimális recept a böjtölésre és a diétára, amely a legjobb esélyt adhatja arra, hogy maximalizáljuk egyéni élettartamunkat.

Hogy kiderítsék, hogyan nézhet ki ez a képlet, Longo és kollégája, Rozalyn Anderson a Wisconsini Egyetemről a különböző élőlények hosszú élettartamával és táplálkozásával kapcsolatos szakirodalmat vizsgálta, és mindezt a mi fajunkra vonatkoztatta.

„A tápanyagok, a koplalás, a gének és a hosszú élettartam közötti kapcsolatot vizsgáltuk a rövid életű fajoknál, és ezeket a kapcsolatokat összekapcsoltuk a főemlősökön és az embereken, köztük a százéveseken végzett klinikai és járványtani vizsgálatokkal”

– idézi Longót a ScienceAlert.

Természetesen, az étkezés egyetlen előírt módszere valószínűleg soha nem lesz egy az egyben alkalmazható megközelítés. Ahogy az étkezési szokások változatossága számos előnyt és hátrányt jelent más fajok egészsége szempontjából, az egyszerű mikrobáktól a férgeken át a hozzánk hasonló emlősökig, saját génjeink és fejlődési szakaszaink különbségei határozzák meg a különböző élelmiszerek kockázatait és előnyeit.

A 65 évnél idősebb embereknek például lehet, hogy egy kicsit több fehérjét kell beiktatniuk az étrendjükbe, már csak azért is, hogy a testüknek elegendő anyag álljon rendelkezésére a csökkenő testtömeg tömegnöveléséhez és a növekvő gyengeség elleni védelemhez.

Az egészségügyi szolgáltatóval való együttműködés a legjobb módja annak, hogy ezeket az igényeket az adott egyénre szabjuk. Az egészségügyi ágazatnak azonban tudományos konszenzusra van szüksége a helyes táplálkozás sajátosságairól, amit ellentmondások és viták nehezítenek.

Longo és Anderson tanulmánya a meglévő szakirodalomról arra irányul, hogy szilárd alapot teremtsen a hosszú életartalmú étrendek területén folyó kutatáshoz, amely elmozdíthatja a vitát, és olyan bizonyítékokon alapuló étrenddel láthatja el az egészségügyi szakembereket, amely valóban hosszabb életet biztosít.

Bár a részletek meghatározásához további kutatásokra van szükség (Longo már tervezi a kutatást), az, hogy milyen élelmiszerekre érdemes összpontosítanunk a bevásárlólistánkon, már eléggé világos.

Longo szerint egy jó adag nem finomított szénhidrát, növényi eredetű fehérjék és elegendő növényi eredetű zsiradék, amely az energiaszükségletünk alig egyharmadát fedezi, éppen megfelelő.

„Sok hüvelyes, teljes kiőrlésű gabona és zöldség; némi hal; semmi vörös vagy feldolgozott hús, és nagyon kevés fehér hús; kevés cukor és finomított gabona; jó mennyiségű dió és olívaolaj, és némi étcsokoládé”

– magyarázza.

Amellett, hogy mi kerül a tányérra, azoknak, akik élvezni szeretnék az utolsó éveiket, azt is meg kell tervezniük, hogy mikor esznek. Ha az étkezéseket úgy időzítjük, hogy tizenkét órás időintervallumon belül történjenek, és három-négy havonta ötnapos böjtöt iktatunk be, az segít kordában tartani a vérnyomást és alacsonyan tartani az inzulinrezisztencia kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy Longo tulajdonosi érdekeltséggel rendelkezik egy olyan cégben, amely a böjtölést imitáló élelmiszeripari termékeket gyárt.

Mégis, nincs semmi túlságosan ellentmondásos abban, ha azt javasoljuk, hogy korlátozzuk a vörös húsokat, növeljük a növényi fehérjék mennyiségét, és időnként hagyjuk el az étkezéseket, ha el akarjuk kerülni, hogy idő előtt a sírba kerüljünk.

„A több mint egy évszázados kutatáson alapuló megközelítéssel elkezdhetjük meghatározni a hosszú életet biztosító étrendet, amely szilárd alapot jelent a táplálkozási ajánlások és a jövőbeli kutatások számára”

– teszi hozzá Longo.

Nyitókép: Shutterstock / margouillat photo