boldog pár néz egymásra

Te tapasztalod? Ez a meglepő tulajdonság az egészséges párkapcsolat egyik fő jele

Kit ne érdekelne a kérdés, hogy vajon hogyan tudnánk belelátni egy kapcsolat jövőjébe, és megjósolni, hogy hogyan végződik: házassággal vagy szakítással?


Egy friss kutatásból – melyet a PsyBlog is ismertetett − az derült ki, hogy visszatekintve a házastársak pontosan emlékeznek kapcsolatuk hullámvölgyeire is. A boldog pároknak ugyanis nincs okuk arra, hogy eltitkolják a problémáikat ahhoz, hogy úgy érezzék, fejlődik a kapcsolatuk.

Ezzel szemben a rossz párkapcsolatban élők torzított emlékekkel rendelkeznek, amelyeknek kevés közük van az igazsághoz. A múltra való téves emlékezés az egyik módja annak, hogy a kudarcos kapcsolat repedéseit elfedjék.

Brian G. Ogolsky professzor, a tanulmány első szerzője kifejtette:

A párok szeretik azt érezni, hogy fejlődnek. Ha nem így van − és valójában a kapcsolatuk bajban van −, akkor előfordulhat, hogy torz visszaemlékezéseik segítik őket abban, hogy úgy érezzék, hogy haladnak előre, mert pszichológiai indoklásra van szükségük ahhoz, hogy a kapcsolatban maradjanak.

Az eredmények egy kilenc hónapos vizsgálatból származnak, amelyben 232 heteroszexuális pár vett részt, akik körülbelül két éve randevúztak. Ők 8 hónapon keresztül értékelték annak esélyét, hogy végül összeházasodnak-e.

egy v\u0151leg\u00e9ny \u00e1tkarolja a menyasszonyt h\u00e1tulr\u00f3l

FotÓ: Unsplash

A párok három csoportja alakult ki: azoké, akiknek a kapcsolata romlott, azoké, akiké változatlan maradt, és azoké, akiké javult.

Ogolsky professzor elmondta, hogy azok, akiknek a kapcsolata javult, figyelemre méltóan pontos memóriával rendelkeztek: akik elmélyítették elkötelezettségüket, szinte tökéletesen emlékeztek a kapcsolatuk múltjára.

Grafikonjaik érdekesen alakultak, mert a tanulmány végi visszaemlékezés grafikonját a havi ellenőrző vizsgálatok grafikonjának tetejére lehetett helyezni.

Azok, akik fenntartották a kapcsolataikat anélkül, hogy valóban előreléptek volna, egy kicsit becsapták magukat, hogy a fejlődés érzetét keltsék: hagytak maguknak némi teret a fejlődésre, és a közelmúltra úgy emlékeztek, hogy jobb volt, mint amilyenről valójában beszámoltak a havi ellenőrzéseken. Ez segített nekik abban, hogy úgy érezzék, hogy a kapcsolatuk valamilyen módon fejlődik.

Azok pedig, akiknek a kapcsolata on-off módon működött, többnyire tagadásban voltak: a kilenc hónap folyamán tett jelentéseik alapján házassági esélyeik zuhantak, mégis úgy emlékeztek, hogy a dolgok rendben mentek. Persze ők nem látták a grafikont, így nem tudták, hogy a görbéjük nem néz ki valami biztatóan.

Nyitókép: Unsplash