unhealthy man

7 élelmiszer, amitől hosszú távon betegek lehetünk

Visszatérő egészségügyi problémáid vannak? A sok edzés ellenére sem sikerül lefogyni? Lehet, hogy mindezekért az általad fogyasztott élelmiszerek a felelősek. Megmutatjuk, mi az a hét egészségtelen étel, amit mindenképp érdemes elfelejteni, ha el akarjuk kerülni a súlyos betegségeket.


Arról már írtunk, hogy milyen ételeket érdemes előnyben részesíteni, ha szeretnénk megnövelni az esélyeinket a hosszú és egészséges életre. Most pedig azoknak az élelmiszereknek a listája következik a vince.hu írása alapján, amiket ha gyakran fogyasztunk, sajnos hosszú távon valószínűleg valamilyen komoly betegséghez fognak vezetni.

1. Transz-zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek

burgers and fries inside box


Fotó: Ashley Green/Unsplash

Egy sor ételbe tettek transzzsírsavat, miután kiderült a telített zsírokról, hogy mennyire károsak. Sajnos azóta a transzzsírok is megbuktak, hiszen legalább annyira felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. Az European Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint a transz-zsírsavak magas bevitele hozzájárul a szívkoszorúér- és a cukorbetegség kialakulásához.

Miben van sok transz-zsírsav? Gyorsételek (hamburger, sült krumpli), nassolnivalók (chips, kekszek és más rágcsák)

2. Édes italok

black and yellow labeled bottle

Fotó: Jarritos Mexican Soda/Unsplash

Az édes üdítők elég nagy arányban felelősek az elhízásért, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért, ráadásul a legújabb kutatások szerint a szív- és érrendszeri betegségek is nagyobb arányban fordulnak elő azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak cukrozott italokat. Sajnos a mesterségesen édesítettek sem sokkal jobb alternatívák, mert ugyan a kalóriatartalmuk alacsonyabb, édes ízük miatt ugyanúgy megemelik a vércukorszintet.

3. Feldolgozott hústermékek

sausage on a fork

Fotó: Yasin Arıbuğa/Unsplash

A WHO szerint a feldolgozott hústermékek az első csoportba tartozó rákkeltő anyagok, azaz bizonyítottan rákot okoznak hosszú távon. Főként a vastagbélrák kockázata nő meg a fogyasztásukkal, mivel a bolti felvágottak, virslik, szalonnák tele vannak adalékanyagokkal.

4. Alkoholos italok

clear glass cup with beverage

Fotó: Mae Mu/Unsplash

Sajnos már mi is megírtuk, hogy a kutatások szerint nincs az a mennyiségű alkohol, ami ne lenne káros, tehát hosszú távon már a napi egy pohár bor is rossz a szervezetünknek. Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek esélyét növeli meg, hanem a rákét is, ráadásul az alvásunkat is megzavarja.

5. Olajban sült ételek

fried spring roll

Fotó:Joshua Hoehne/Unsplash

Bár olajban sütve szinte minden finom ízű lesz, ideje leszokni róla. Egy 2020-as tanulmány szerint ugyanis az olajban sült ételek egy úgynevezett akrilamid nevű rákkeltő hatású vegyületet tartalmaznak.

6. Kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszerek

three chocolate-coated donuts with sprinklesPhoto by Kobby Mendez on Unsplash

Bár szerencsére leginkább Amerikában "divat" ezt használni, feldolgozott élelmiszerek formájában nálunk is ott van a boltok polcain. Egy 2015-ös tanulmányban megállapították, a fruktóztartalmú kukoricaszirup rossz hatással van az idegrendszerre. Ezenfelül a The Journal of Nutrition 2009-es tanulmányában azt is leírták, hogy a kukoricaszirup hozzájárul a köszvény és a vesekő kialakulásához.

7. Mesterséges színezékek

jar of M&M's coated chocolates

Fotó: Robert Anasch/Unsplash

Egy amerikai tanulmány szerint a 3 éves gyermekek hiperaktív viselkedése jelentősen csökken, ha az ételfestékeket tartalmazó ételeket eltávolítják az étrendjükből. Egy 2017-es másik tanulmány szerint ezek az élelmiszerek rákkeltő hatásúak is.


Nyitókép: Towfiqu barbhuiya/Unsplash