7 élelmiszer, amitől hosszú távon betegek lehetünk
Arról már írtunk, hogy milyen ételeket érdemes előnyben részesíteni, ha szeretnénk megnövelni az esélyeinket a hosszú és egészséges életre. Most pedig azoknak az élelmiszereknek a listája következik a vince.hu írása alapján, amiket ha gyakran fogyasztunk, sajnos hosszú távon valószínűleg valamilyen komoly betegséghez fognak vezetni.
1. Transz-zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek
Fotó: Ashley Green/Unsplash
Egy sor ételbe tettek transzzsírsavat, miután kiderült a telített zsírokról, hogy mennyire károsak. Sajnos azóta a transzzsírok is megbuktak, hiszen legalább annyira felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. Az European Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint a transz-zsírsavak magas bevitele hozzájárul a szívkoszorúér- és a cukorbetegség kialakulásához.
Miben van sok transz-zsírsav? Gyorsételek (hamburger, sült krumpli), nassolnivalók (chips, kekszek és más rágcsák)
2. Édes italok
Fotó: Jarritos Mexican Soda/Unsplash
Az édes üdítők elég nagy arányban felelősek az elhízásért, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért, ráadásul a legújabb kutatások szerint a szív- és érrendszeri betegségek is nagyobb arányban fordulnak elő azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak cukrozott italokat. Sajnos a mesterségesen édesítettek sem sokkal jobb alternatívák, mert ugyan a kalóriatartalmuk alacsonyabb, édes ízük miatt ugyanúgy megemelik a vércukorszintet.
3. Feldolgozott hústermékek
Fotó: Yasin Arıbuğa/Unsplash
A WHO szerint a feldolgozott hústermékek az első csoportba tartozó rákkeltő anyagok, azaz bizonyítottan rákot okoznak hosszú távon. Főként a vastagbélrák kockázata nő meg a fogyasztásukkal, mivel a bolti felvágottak, virslik, szalonnák tele vannak adalékanyagokkal.
4. Alkoholos italok
Sajnos már mi is megírtuk, hogy a kutatások szerint nincs az a mennyiségű alkohol, ami ne lenne káros, tehát hosszú távon már a napi egy pohár bor is rossz a szervezetünknek. Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek esélyét növeli meg, hanem a rákét is, ráadásul az alvásunkat is megzavarja.
5. Olajban sült ételek
Fotó:Joshua Hoehne/Unsplash
Bár olajban sütve szinte minden finom ízű lesz, ideje leszokni róla. Egy 2020-as tanulmány szerint ugyanis az olajban sült ételek egy úgynevezett akrilamid nevű rákkeltő hatású vegyületet tartalmaznak.
6. Kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszerek
three chocolate-coated donuts with sprinklesPhoto by Kobby Mendez on UnsplashBár szerencsére leginkább Amerikában "divat" ezt használni, feldolgozott élelmiszerek formájában nálunk is ott van a boltok polcain. Egy 2015-ös tanulmányban megállapították, a fruktóztartalmú kukoricaszirup rossz hatással van az idegrendszerre. Ezenfelül a The Journal of Nutrition 2009-es tanulmányában azt is leírták, hogy a kukoricaszirup hozzájárul a köszvény és a vesekő kialakulásához.
7. Mesterséges színezékek
Fotó: Robert Anasch/Unsplash
Egy amerikai tanulmány szerint a 3 éves gyermekek hiperaktív viselkedése jelentősen csökken, ha az ételfestékeket tartalmazó ételeket eltávolítják az étrendjükből. Egy 2017-es másik tanulmány szerint ezek az élelmiszerek rákkeltő hatásúak is.
Nyitókép: Towfiqu barbhuiya/Unsplash
- Az alacsony zsírtartalmú vagy szénhidráttartalmú diéta jobb? - IN ›
- Ez az egészséges öregedés négy titka a tudomány szerint - IN ›
- Így vágják át az agyunkat az apró falatkák és mártogatósok - IN ›
- Gyermekkori hiperaktivitást okozhat az ételfesték - IN ›
- Kutatók szerint ez az étrend lehet a hosszú élet titka - IN ›
- Az egészséges étkezés szabályai különböző országokban - IN ›