
7 élelmiszer, amitől hosszú távon betegek lehetünk
Arról már írtunk, hogy milyen ételeket érdemes előnyben részesíteni, ha szeretnénk megnövelni az esélyeinket a hosszú és egészséges életre. Most pedig azoknak az élelmiszereknek a listája következik a vince.hu írása alapján, amiket ha gyakran fogyasztunk, sajnos hosszú távon valószínűleg valamilyen komoly betegséghez fognak vezetni.
1. Transz-zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek
Fotó: Ashley Green/Unsplash
Egy sor ételbe tettek transzzsírsavat, miután kiderült a telített zsírokról, hogy mennyire károsak. Sajnos azóta a transzzsírok is megbuktak, hiszen legalább annyira felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. Az European Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint a transz-zsírsavak magas bevitele hozzájárul a szívkoszorúér- és a cukorbetegség kialakulásához.
Miben van sok transz-zsírsav? Gyorsételek (hamburger, sült krumpli), nassolnivalók (chips, kekszek és más rágcsák)
2. Édes italok
Fotó: Jarritos Mexican Soda/Unsplash
Az édes üdítők elég nagy arányban felelősek az elhízásért, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért, ráadásul a legújabb kutatások szerint a szív- és érrendszeri betegségek is nagyobb arányban fordulnak elő azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak cukrozott italokat. Sajnos a mesterségesen édesítettek sem sokkal jobb alternatívák, mert ugyan a kalóriatartalmuk alacsonyabb, édes ízük miatt ugyanúgy megemelik a vércukorszintet.
3. Feldolgozott hústermékek
Fotó: Yasin Arıbuğa/Unsplash
A WHO szerint a feldolgozott hústermékek az első csoportba tartozó rákkeltő anyagok, azaz bizonyítottan rákot okoznak hosszú távon. Főként a vastagbélrák kockázata nő meg a fogyasztásukkal, mivel a bolti felvágottak, virslik, szalonnák tele vannak adalékanyagokkal.
4. Alkoholos italok
Sajnos már mi is megírtuk, hogy a kutatások szerint nincs az a mennyiségű alkohol, ami ne lenne káros, tehát hosszú távon már a napi egy pohár bor is rossz a szervezetünknek. Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek esélyét növeli meg, hanem a rákét is, ráadásul az alvásunkat is megzavarja.
5. Olajban sült ételek
Fotó:Joshua Hoehne/Unsplash
Bár olajban sütve szinte minden finom ízű lesz, ideje leszokni róla. Egy 2020-as tanulmány szerint ugyanis az olajban sült ételek egy úgynevezett akrilamid nevű rákkeltő hatású vegyületet tartalmaznak.
6. Kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszerek
Bár szerencsére leginkább Amerikában "divat" ezt használni, feldolgozott élelmiszerek formájában nálunk is ott van a boltok polcain. Egy 2015-ös tanulmányban megállapították, a fruktóztartalmú kukoricaszirup rossz hatással van az idegrendszerre. Ezenfelül a The Journal of Nutrition 2009-es tanulmányában azt is leírták, hogy a kukoricaszirup hozzájárul a köszvény és a vesekő kialakulásához.
7. Mesterséges színezékek
Fotó: Robert Anasch/Unsplash
Egy amerikai tanulmány szerint a 3 éves gyermekek hiperaktív viselkedése jelentősen csökken, ha az ételfestékeket tartalmazó ételeket eltávolítják az étrendjükből. Egy 2017-es másik tanulmány szerint ezek az élelmiszerek rákkeltő hatásúak is.
Nyitókép: Towfiqu barbhuiya/Unsplash
- Az alacsony zsírtartalmú vagy szénhidráttartalmú diéta jobb? - IN ›
- Ez az egészséges öregedés négy titka a tudomány szerint - IN ›
- Így vágják át az agyunkat az apró falatkák és mártogatósok - IN ›
- Gyermekkori hiperaktivitást okozhat az ételfesték - IN ›
- Kutatók szerint ez az étrend lehet a hosszú élet titka - IN ›
- Az egészséges étkezés szabályai különböző országokban - IN ›