joghurtot eszik egy fiatal nő

4 étel, ami finom, de csak még éhesebb leszel tőle

Éhség esetén gyakran nyúlunk az olyan gyors megoldásokhoz, mint egy kis chips vagy egy banán. De ahelyett, hogy a következő étkezésig kitartana, szinte még éhesebbek leszünk utána. Vajon mi a baj ezekkel a nasikkal?


Dr. Belinda Lennerz, a bostoni gyermekkórház és a Harvard Medical School endokrinológusa és kutatója szerint néhány falat étel „aktiválhatja" az agyad és a bélrendszered azon részeit, amelyek az éhségedet még többre sarkallják.

Néhány étel látványa, illata vagy íze kiváltja a ételválaszt

− magyarázza, utalva azokra a különböző bélfolyamatokra, amelyek bekapcsolódnak, amikor a szervezeted úgy véli, hogy étkezés közeleg. Ugyanakkor néhány falat étel lenyelése beindítja a vágyat, hogy többet fogyassz, hogy megismételd a jutalomérzetet. Lennerz azt is elárulta, hogy egyes ételek nagyobb valószínűséggel gerjesztik étvágyat, mint mások. Ezeket gyűjtöttük most össze.

​1. Burgonyachips, keksz és kenyér

chips

Fotó: Getty Images

A burgonyachips a „feldolgozott szénhidrátok" prototípusa, ugyanígy a finomított fehér vagy búza kenyerek, kekszek és más gabonaalapú snack ételek is. A finomított szénhidrátoktól a vércukorszinted felszökik. A szervezet reakciója pedig erre az, hogy nagy mennyiségű inzulint szabadít fel, hogy normalizálja a vércukorszintet.

Az inzulin ezt a vércukrot „elraktározza", és mivel ez az energia most már el van zárva, az étvágyad hevesen visszaköszön. Az éttermekben például a fő bűnös a kenyérkosár − a ropogós bagett bolondbiztos módja annak, hogy az étvágyad az egekbe szökjön. A gyorsan emészthető trópusi gyümölcsöknek, például a banánnak is lehet ilyen hatása.

​2. Sütik, sütemények és édességek

A cukor − legyen az bio méz vagy fehér cukor − másképp aktiválja az agy jutalmazási és étvágygerjesztő útvonalait, mint más energiaforrások. Az agyad talamusa, hipotalamusa és inzulinja –mindazok a területek, amelyek az evésre késztetnek − hajlamosak lehűlni, miután elfogyasztottad az ételt. Amikor azonban édes finomságokat eszel, ezek a területek aktívak maradnak, azaz agyad azt mondja a szervezetednek, hogy nem laktál jól, és késztetést érzel arra, hogy még többet egyél, hogy elégedettnek érezd magad.

​3. Alacsony zsírtartalmú joghurtok

joghurt egy t\u00e1lk\u00e1ban

Fotó: Getty Images

Több tanulmány is megállapította, hogy az, hogy mennyi idő alatt és hányszor rágunk meg valamit, befolyásolja, hogy utána mennyire érezzük jóllakottnak magunkat. Egy amerikai és európai kutatócsoport nemrégiben készült áttekintése szerint a sok rágás csökkenti az evők ghrelinszintjét − az úgynevezett „éhséghormont". A joghurtok pedig veszélyesen gyorsan bekebelezhetők. Ráadásul az alacsony zsírtartalmú fajták is tele vannak cukorral és más feldolgozott szénhidrátokkal, amelyek a fent említett okok miatt elősegítik az éhségérzetet.

​4. Diétás üdítők és mesterségesen édesített rágcsálnivalók

A szakértők elég alaposan megcáfolták azt az elképzelést, hogy a kalóriamentes édesítőszerek nincsenek hatással a testsúlyra vagy az anyagcserére. Egy ausztrál kutatócsoport nemrégiben végzett tanulmánya azt találta, hogy amikor a mesterséges édesítőszerek a nyelvedre kerülnek, az agyad jutalomközpontjai felgyulladnak, és jelzik a bélrendszerednek, hogy a közeljövőben némi energiára számíthatsz.

Amikor ezek a kalóriák nem érkeznek meg, az agyad megpróbálja kiegyenlíteni ezt az egyensúlyhiányt azzal, hogy több étel elfogyasztására ösztönöz, hogy betöltse a lyukat. Ily módon a kalóriamentes édesítőszerek az éhségérzetet a magasba repíthetik.

Forrás: TIME

Nyitókép: Getty Images