Egy konditerembe járó nő háta

Az embereket elriasztják az edzéstől az előtte-utána képek

A motiváló anyagoknak szánt előtte-utána képek, melyek az edzések és az egészséges táplálkozás hatását mutatják, általában pont fordítva sülnek el. Az emberek többségét eltántorítják a rendszeres testmozgástól ezek a fotók, mivel negatívan hatnak a mentális egészségre és a testképre.


Egy nemrég kiadott tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy a test átalakulásáról készült képek valójában demotiválóan hatnak az emberekre. Ez csak azért furcsa, mivel a céljuk pont a bátorítás és az elérhető cél megmutatása lenne, tehát az egészséges életvitelt hivatottak népszerűsíteni. A felmérést az Asics nevű, sportruházatot gyártó vállalat készítette.

A kutatást az Egyesült Királyságban végezték, az adatgyűjtési folyamat végére pedig megállapították, hogy a válaszadók 80 százalékát teljesen eltántorítják ezek a fotók a rendszeres testmozgástól. Emellett arra is fény derült, hogy az előtte-utána portrék a megkérdezettek közel felét bizonytalanítják el a saját testképükkel kapcsolatban.

További eredmény még, hogy a résztevők 73 százaléka szerint káros a társadalom tökéletes testkép iránti megszállottsága. Ennek értelmében a motivációs anyagnak szánt felvételek nem csak rossz érzéseket váltanak ki az emberekből, hanem a mentális egészséget is károsítják.

Egy konditerembe j\u00e1r\u00f3 n\u0151 s\u00falyt emel

Fotó: Unsplash/Sven Mieke

„Bár néha jó szándékúak, az előtte-utána fotók hatása társadalmi és testösszehasonlításokra ad lehetőséget, ami bárkinek árthat, különösen a testkép- és étkezési problémákkal küzdő embereknek"

— mondta Chelsea Kronengold, a National Eating Disorders Association igazgatója.

Már nem ez az első eset, hogy egy kutatócsoport tagjai a motivációs fotók hibáit és hatásait vizsgálták, majd szintén hasonló eredményeket kaptak. Az étkezési zavarokkal foglalkozó szervezetek már korábban is rámutattak erre a komoly és globális problémára.

Nyitókép: Unsplash/Scott Webb

Forrás: Marie Claire