egy nő és egy férfi sétálnak kézenfogva, egymásra nevetve

Mi történik az agyadban az első randin? Egy neuropszichológus válaszol

Megbeszéltél egy első találkozót, és ki is választottál hozzá egy ruhát, ami „vonzó, de nem túl sok". Az első randinak ezek után gyerekjátéknak kellene lennie, nem igaz? És mégis: jön az a bizonyos érzés a hasadba.


Pillangók a gyomrodban, a várakozás szédítő érzése − az első randi az érzések igazi kavalkádja. Annak érdekében, hogy jobban megértsük a randizásra adott biológiai reakciók láncolatát, megkérdeztünk egy agytudományi szakértőt − Dr. Sanam Hafeez New York-i neuropszichológust −, hogy mi zajlik bennünk, miközben a kávézó felé tartunk, hogy megpillantsuk azt a bizonyos személyt.

Sanam Hafeez szerint amikor az első randira indulsz, az agyad magas sebességre kapcsol, és hirtelen sokféle gondolatot és érzelmet akar feldolgozni. A paracinguláris kéreg különösen aktiválódik, amely segít figyelni a szociális jelzésekre és a lehetséges konfliktusokra. Aztán ott van a ventromedialis prefrontális kéreg, amely olyan, mint az érzelmi központod, segít eligazodni a gyomrodban lévő pillangókon, és értelmet ad az érzéseidnek. A rostromedialis prefrontális kéreg szintén kulcsfontosságú, segít eldönteni, hogy mit mondj, hogyan viselkedj, és még a partnered által küldött finom jeleket is értelmezi.

Amikor vonzódunk valakihez, vagy romantikus érzéseket érzünk, a ventrális tegmentális terület (VTA) dopamint, a jó érzést keltő neurotranszmittert szabadít fel, ami ezt a vibráló érzést hozza létre

− folytatja Hafeez. A nucleus accumbens(NAcc), amelyet gyakran az agy örömközpontjának neveznek, feldolgozza ezeket a jeleket, megerősítve vonzalmunkat és romantikus hajlamainkat. Ezek együtt egy idegi visszacsatolási hurkot alkotnak, ami miatt még több ilyen kellemes élményre vágyunk.

egy randiz\u00f3 p\u00e1r \u00fcl egy asztaln\u00e1l egy k\u00e1v\u00e9z\u00f3 terasz\u00e1n

Fotó: Shutterstock

Amikor tehát azt mondjuk, hogy a szerelem olyan, mint egy drog, nem járunk messze az igazságtól − az agy jutalmazó rendszere keményen dolgozik, hogy a vonzalom és a romantika rabjai maradjunk

− fűzi hozzá a pszichológus.

​A felszabaduló agyi vegyi anyagok közé tartoznak többek között az alábbiak:

  • Dopamin: A dopamint gyakran társítják a jutalomhoz és a motivációhoz. Amikor valami élvezetes vagy izgalmas dolgot tapasztalunk a randin − például magával ragadó beszélgetést, közös nevetést vagy fizikai vonzalmat −, dopamin szabadul fel.
  • Noradrenalin: Az első randi során a noradrenalin szintje megemelkedhet az izgalom és az új emberrel való találkozás miatt, ami fokozott tudatossághoz és energiához vezet.
  • Szerotonin: A szerotonin szabályozza a hangulatot, a szociális viselkedést és a jó közérzetet. Befolyásolhatja a hangulatot és az általános elégedettségérzetet, potenciálisan fokozva az első randi élvezetét.
  • Oxitocin: Az első randi során az olyan tevékenységek, mint a szemkontaktus, a fizikai érintés vagy a meghitt beszélgetés kiválthatják az oxitocin felszabadulását, elősegítve a kapcsolat és a közelség érzését.
  • Vazopresszin: A vazopresszin hozzájárulhat a kötődés és a közelség érzéséhez az első randi alatt és után, különösen, ha lehetőség van mélyebb kapcsolat kialakítására.

​De mi történik akkor, ha nem jó az első randi?

Ha azonban a randi kínos vagy kellemetlen, az szorongást vagy stresszt vált ki, ami a kortizol, a stresszhormon megemelkedett szintjéhez vezet. A nem megfelelő elvárások vagy a kémia hiánya csalódáshoz vagy frusztrációhoz vezethet, ami potenciálisan aktiválhatja a negatív érzelmekkel kapcsolatos agyi régiókat, például az amigdalát.

Forrás: PureWow

Nyitókép: Shutterstock