barátok nevetnek együtt egy asztalnál ülve

A kapcsolatok 5 formája, amire mindannyiunknak szüksége van

Honnan tudjuk eldönteni az emberi kapcsolatainkról, hogy mikor valódiak, mikor vagyunk bennük teljesen jelen?


Mindannyian átéltük már azt a pillanatot, amikor először találkozunk valakivel, és egyből egy hullámhosszon vagyunk, szinkronban van a véleményünk, az értékrendünk és a világnézetünk. Magunkra ismerünk a másikban a beszélgetés során, és a találkozó végén legszívesebben megölelnénk új barátunkat. Szinte biztonságosnak érezzük, hogy felfedjük sebezhetőségünket ennek az új embernek.

A terület kutatóinak tanulmányai, és a Glamour segítségével alapján összegyűjtöttük az emberi kapcsolatok öt olyan típusát, amelyre mindannyiunknak szüksége van.

​1. Mikrokapcsolatok

Minden reggel odabiccentenek neked a szomszédok, te pedig visszaköszönsz nekik. Fiziológiailag mindkét fél kap némi hangulatjavító oxitocint a szemkontaktusból, és némi stresszcsökkentő dopamint is. Ezek a hétköznapi apró interakciók, amelyeket annyira hiányoltunk a világjárvány idején, a magány elűzésével csökkentik a stresszt. Légy jelen ezekben a biccentésekben is.

​2. Öncsatlakozás

Az önmagaddal való csatlakozás az a folyamat, amikor kapcsolatba kerülsz a saját értékességeddel és teljességeddel, függetlenül attól, hogy éppen milyen formában éled meg. Jó kapcsolatra van szükséged magaddal ahhoz, hogy jól kapcsolódj másokhoz − ez az érzelmi intelligencia alapfeltétele. Fejlesztheted akár meditációval, terápiával, testmozgással, csenddel, légzéssel. Fontos, hogy szembe tudj nézni a csend okozta kellemetlenségekkel is, hogy jobban megértsd önmagad.

​3. Bensőséges kapcsolat

k\u00e9t bar\u00e1tn\u0151 meg\u00f6leli egym\u00e1st az asztaln\u00e1l \u00fclve egy k\u00e1v\u00e9z\u00f3ban

Fotó: Shutterstock

Intim kapcsolatra van szükségünk, azaz olyan emberekre, akikkel merünk sebezhetőek lenni, és akik szeretnek minket olyannak, amilyenek vagyunk. Sokan a kapcsolatnak ezt a formáját a párjukban találják meg, de jó ha vannak olyan mély barátságaink is, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak. A bensőséges kapcsolataid azok az emberek, akikhez a legközelebb állsz a világon, és akik a legtöbb érzelmi támogatást nyújtják számodra.

​4. Relációs kapcsolat

Ez egy olyan társadalmi szövet, amelyről tudod, hogy bármikor hozzáférhetsz, amikor szükséged van rá. Mélyebb kapcsolatok, mint a mikrokapcsolatok, sok ember a családjában és a rokonságában találja meg ezeket. Ők az a személyek, akiket felhívhatsz, ha szükséged van a bébiszitterre vagy arra, hogy bevigyenek a sürgősségire. ők valamilyen módon az identitásodat is alkotják.

​5. Kollektív kapcsolat

Ez a kapcsolati kategória a hovatartozásról és a kötődésről szól, arról, hogy tudod, hogy összhangban vagy a körülötted lévő emberekkel, illetve vannak olyan vonásaitok, amelyek összekötnek benneteket. Nézd meg, milyen hobbijaid és érdeklődési köreid vannak, és csatlakozz ezekhez a csoportokhoz!


Nyitókép: Shutterstock