Érett eprek piros háttéren

Eperrel összefüggésbe hozható Hepatitis A járványt vizsgálnak

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) vizsgálja a számos élelmiszerboltban árusított két márkájú bioeper lehetséges kapcsolatát a Hepatitis A járvánnyal.

A több amerikai államot érintő járvány potenciálisan a FreshKampo és a HEB márkájú organikus eperrel hozható összefüggésbe – közölte az FDA. A járvány kitörését a Centers for Disease Control and Prevention, a Kanadai Közegészségügyi Ügynökség és a Kanadai Élelmiszer-felügyeleti Ügynökség is vizsgálja.

A FreshKampo és HEB márkanevű friss bio epret országszerte több kiskereskedőnél is árulták. Az érintett epret március 5. és április 25. között vásárolták, melynek lejárt a szavatossági ideje. Azoknak a fogyasztóknak azonban, akik megvásárolták a gyümölcsöt, és későbbi fogyasztás céljából lefagyasztották őket, azt tanácsolják, hogy azonnal dobják ki őket, írja az USA Today.

A Hepatitis A egy oltással megelőzhető májfertőzés, amely fertőző. Tünetei, például fáradtság, hányinger, gyomorfájdalom és sárgaság, akár két hónapig is eltarthatnak. Ritka esetekben az FDA szerint májelégtelenséghez és halálhoz vezethet.

Az FDA közleménye szerint a járvány részeként 17 Hepatitis A megbetegedést jelentettek, amelyek közül 12 esetben kórházi kezelésre került sor. Kaliforniában 15, Minnesotában egy és Észak-Dakotában egy esetet regisztráltak.

A megbetegedések kezdete március 28. és április 30. közé esik, és az FDA azt javasolja, hogy ha valaki az elmúlt két hétben epret evett Amerikában, és nincs beoltva a vírus ellen, konzultáljon egészségügyi szakemberrel.

Nyitókép: Shutterstock