Lépcső korlátján fekvő nő

Így szabadulhatunk meg az eperbőrtől a bőrgyógyász szerint

Sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

Az eperláb kifejezést a lábakon megjelenő sötét pórusok vagy kis fekete foltok megjelenésére használják, melyek az eper magjaira hasonlítanak. Bár egészségügyileg nem aggasztó problémáról van szó, kozmetikai szempontokból sokat számára jelent kellemetlenséget.

Az eperláb gyakran tünetmentes, de attól függően, hogy mi okozza a sötét foltokat, viszketés, fájdalom vagy kis dudorok jelentkezhetnek.

Tiffany Libby, amerikai bőrgyógyász szerint alapvetően három dolog okozza az eperlábat: az eltömődött szőrtüszők, a benőtt szőrszálak vagy a szőrtüszőgyulladás. Az eltömődött pórusok akkor keletkezhetnek, ha az elhalt bőr, az olaj vagy a törmelék oxidálódik a pórusokban, és sötétre színeződik.

A benőtt szőrszálak gyantázást vagy borotválkozást követően alakulhatnak ki, ha a szőrtüsző begyullad. A szőrtüszőgyulladás a szőrtüsző bakteriális vagy gombás fertőzése, amely a szőrtüsző körüli központú bőrpírhoz vagy pustulákhoz vezethet. Ez a szőrzet súrlódásnak való kitettségekor is kialakulhat, például, ha szűk leggings-et viselünk vagy edzés közben.

Az eperlábak megjelenésében hasonlítanak a keratosis pilarisra, amikor a keratin vagy az elhalt bőr megreked a szőrtüszőben, ez pedig durva, dudoros, csirkehúsra emlékeztető textúrát okozhat.

Az eperláb kialakulásában a genetika is szerepet játszhat, egyesek hajlamosabbak a sötétebb, vastagabb szőrzetre, így a benőtt szőrszálakra vagy a tüszőelzáródásra is. Az alábbiakban összegyűjtöttük az eperlábak megelőzéséhez legjobb módszereket.

Rendszeres hámlasztás

Akár kémiai vagy fizikai, a rendszeres hámlasztás, segít megelőzni az elhalt bőr felhalmozódását és megakadályozza a pórusok eltömődését. Az olyan kémiai hámlasztók, mint az AHA és BHA, feloldják az elhalt hámsejteket, és tisztán tartják a pórusokat a törmelékektől.

Borotválkozás megfelelő módon

Valószínűleg mindenki számára ismerős, hogy ha épp sietősen borotválkozott, gél helyett a sima szappant használta, vagy ami még rosszabb, semmit. Fontos, hogy mindig hidratáló borotvakrémet és éles borotvát használjunk, valamint a szőr növekedési irányába is borotváljunk.

Hidratálás

Kulcsfontosságú, hogy rendszeresen hidratáljuk a bőrt, ez segít elkerülni a szárazságot, amely növelheti az eperláb kialakulásának kockázatát.

Száraz kefélés

Az elhalt hámsejteket lehántó fizikai hámlasztás is hatásos lehet az eperlábak megelőzésére, és megakadályozhatja a felhalmozódást és a pórusok eltömődését.

Kezelések

A kémiai hámlasztás segíthet vagy a lézeres szőrtelenítés, mivel csökkenti az általános szőrsűrűséget és kevésbé láthatóvá teszi a szőrtüszőket. A lézeres szőrtelenítés a gyökerénél szünteti meg a szőrtüszőt és minimalizálja a borotválkozással kapcsolatos bőrelváltozások lehetőségét. Emellett segít a benőtt szőrszálak megelőzésében.

(Vogue)

Nyitókép: Shutterstock