Arcára szérumot cseppentő nő

Túl sok lépésből áll a bőrápolásod? A kevesebb jobb eredményeket hozhat

Ha azt gondolod, hogy a jó bőrápolási rutin annál jobb, minél több lépésből áll, akkor el kell mondjuk, hogy tévedsz. Valójában, ha bármelyik bőrgyógyászt megkérdezed, azt fogja mondani, hogy a kevesebb a több és minél egyszerűbb a rutinod, annál jobb. Mi pedig segítünk az egyszerű, de hatékony bőrápolási rutin kialakításában!


Mitől lesz jó a bőrápolási rutin? 

„Ha érzékeny a bőröd, nagyon fontos, hogy ne terheld túl a bőrödet túl sok, erős hatóanyagokat tartalmazó termékkel, mert ezzel azt kockáztatod, hogy károsítod a bőrgátat, és növeled az érzékenységet és az irritációt”

– mondta Dr. Jason Thomson, bőrgyógyász, a Skin + Me orvosi részlegének vezetője.

A bőrgát lényegében a bőr védelmét szolgálja. A jó dolgokat, mint a nedvesség bent tartja, a rossz dolgokat, mint a szennyeződések pedig kívül tartja. Ha ez a barrier bármilyen módon sérül, akkor valószínűleg irritációt, szárazságot és bőrpírt fogsz tapasztalni.

Az egyik legjobb mód a barrier helyreállítására pedig az egyszerű, kevés lépésből álló bőrápolási rutin. Így rövidítsd le a reggeli és az esti rutinodat!

Kevés lépéses reggeli rutin:

1. Tisztítás

Minden bőrápolási rutin első lépése a tisztítás. A reggeli tisztítás azonban nem mindenkinek szükséges. Ha különösen száraz a bőröd, akkor számodra valószínűleg elég tiszta vízzel arcot mosni ébredés után, hogy megszabadulj az éjszakai faggyúlerakódásoktól. Akiknek kevésbé érzékeny a bőrük, azok kezdjenek egy gyengéd tisztítással.

„Az érzékeny bőrűeknek olyan tisztítószereket kell választaniuk, amelyek hidratálnak és gyengéden bánnak a bőr felső rétegeivel, vagyis nem fosztják meg a bőrt a természetes olajoktól, és nem tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek irritálhatják a bőrt”

mondtaDr. Thomson a Marie Clairenek. A kíméletes tisztítószerek általában krémes állagúak, szemben a habzóval.

2. Hidratálás

Minden bőrtípusnak szüksége van nedvességre, de ez még fontosabb akkor, ha érzékeny és reaktív a bőröd. Az érzékeny bőr jellemzően szárazsággal, irritációval és feszülő érzéssel jelentkezik. Reggelente érdemes gél állagú krémet választani, mivel ezek általában jól működnek a smink alatt.

3. Fényvédőzés

Nagyon fontos, hogy az év összes napján használjunk fényvédő krémet bőrtípustól függetlenül. Sőt, az érzékeny bőrtípusoknak még inkább szükségük van az SPF hozzáadott segítségére, hogy távol tartsák a káros UV-sugarakat. Akár esik, akár fúj, kend be az arcodat két ujjnyi hosszúságban SPF 30 vagy 50-es fényvédővel.

Kevés lépéses esti rutin:

1. Tisztítás

Az esti rutin egyik legfontosabb lépése a tisztítás, amivel az egész napos szennyeződéseket – smink, fényvédő – távolítjuk el. Első lépésként használj olajos lemosót, amit dolgozz bele a száraz bőrödbe, majd langyos vízzel öblítsd le. Ezután jöhet egy szintén gyengéd, víz bázisú lemosó, amivel végleg eltávolítjuk az arcunkon felgyülemlett napi koszt.

2. Hidratálás

Az esti rutinból is elmaradhatatlan lépés a hidratálás. Ha érzékeny a bőröd, akkor valószínűleg a hidratálás a kedvenc lépésed, mert ez ad némi enyhülést a szárazságra. A trükk itt az, hogy olyan hidratálót használj, amelynek olyan az állaga, amit jól esik felkenni – magyarázta Dr. Thomson. Illetve olyan hidratáló krémet keress, amely hidratáló összetevők - például glicerin, hialuronsav, ceramidok - és nyugtató összetevők - például panthenol, niacinamid és ectoin - kombinációját tartalmazza.

3. Kényeztetés

Bár az esti rutin megállhat két lépésben is, ha esetleg extra kényeztetésre vágynál, akkor egy harmadik lépésként beépítheted azt a rutinodba. Opcionálisan használhatsz a bőrtípusodnak megfelelő szérumot, amely segít a bőröd hidratálásában és amely segíti a bőr felső rétegeit. Ez azonban egyáltalán nem elengedhetetlen lépés.

Nyitókép: Shutterstock