Egy lány magát nézi a tükörben

Hogyan láthatjuk meg magunkon az epizodikus nárcizmus jeleit?​

A nárcisztikus személyiség egy nagyon zavaró tulajdonság, az ilyen emberek pedig sokszor nem is tudnak róla, hogy hogyan viselkednek. Kutatások bebizonyították, hogy bizonyos helyzetekben mindenkinél jelentkezik az epizodikus nárcizmus. Hogy lehet felismerni a jeleit magunkon?


Mindenekelőtt fontos beszélni arról, hogy milyen jellemvonások kapcsolódnak általánosan az epizodikusan, alkalmanként jelentkező nárcizmushoz. Akik ilyen helyzetben vannak, azok minden körülmények között ragaszkodnak a saját álláspontjukhoz, ha pedig érzéseik és gondolataik nem élveznek prioritást, vagy nem kapják meg a szükséges figyelmet és törődést, akkor gyakran megsértődnek.

Mindezek mellett dühkitöréseik is gyakrabban vannak, az általános relaxációs tevékenységeket határozottan megtagadják, illetve a rosszabb pillanatokban előszeretettel nyúlnak vissza olyan beidegződésekhez, melyektől megnyugvást remélnek.

Ilyen például a kényszerevés, illetve a telefon vagy a televízió hosszú bámulása, de sajnos az alkohol és a különböző kábítószerek fogyasztása is.

A Psychology Todaycikkében leírtak alapján ez egy teljesen normális és egészséges emberi reakció — amennyiben nem vezet függőséghez vagy káros szokásokhoz —, amikor az idegrendszer nem képes máshogy feldolgozni az ingereket. Példaképp gyász esetén lehet gyakran találkozni ilyen viselkedéssel.

A szomorúság annyira felemészti a szükséges energiákat, hogy az adott hozzátartozó nem képes másokra odafigyelni, tehát befelé fordul és az epizodikus nárcizmus jeleit kezdi mutatni. Tökéletes példa továbbá, ha valakinek fizikai fájdalmai vannak. Mindkét esetben jelen vannak az előbb felsorolt viselkedési formák.

Hogyan állapíthatjuk meg magunkról, ha egy ilyen időszakon megyünk keresztül?

A válás és a munkahelyi viszonyok olyan témák lehetnek melyek szintén kiválthatják ezt a viselkedést. Amennyiben az életedben szembejönnek olyan témakörök, melyek rossz érzéseket váltanak ki belőled, akkor gondold végig, hogy esetleg ez valami kielégítetlen igényed miatt történik-e. Amikor pedig mások bosszantanak fel, akkor töprengj el rajta, hogy tényleg alaposan figyelembe veszed-e az ő véleményüket is.

Ezt teheted azért, hogy ne az epizodikus nárcizmus vezessen:

  • Tarts szünetet az adott helyzetben, vonulj el egy kicsit, majd később térj vissza a folytatáshoz;
  • Gyakorold a saját határaid megtartását;
  • Nyugodtan magyarázd el az álláspontod, de törekedj mások meghallgatására is;
  • Összpontosíts azokra a kis sikerekre, melyeket elértél a vitákban, de ne ragaszkodj mások hibáinak kereséséhez.