Intelligencia feliratú puzzle-t az emocionális feliratú üres darab helyére tévő kéz

Így tesz az érzelmileg intelligens ember, ha úgy érzi, elakadt

Mindenki érezte már sokszor azt, hogy elakadt, nem elég jó valamiben. Ilyenkor egy egyszerű mondat húzza ki az érzelmi intelligenciával rendelkező személyeket a mélyből.

„Ne az előtted álló útra koncentrálj. Helyette nézd meg, hogy milyen messzire jutottál”

– ez a mondat rengeteget segíthet, ha beépítjük a mindennapjainkba és a magunkkal kapcsolatos gondolkodásba.

Ez a fajta újraértékelés egyszerű keretrendszer, amely segít megérteni és kezelni az érzelmeinket a nehéz pillanatokban.

A The Headwinds/Tailwinds Assymetry című 2016-os tanulmányban Shai Davidai és Thomas Gilovich pszichológusok azt írják, hogy az életben hajlamosak vagyunk az akadályokra és kihívásokra (a szembeszélre) összpontosítani, és gyorsan szem elől tévesztjük a pozitívabb történéseket (a hátszelet).

Vizsgálatukban a kutatók kimutatták, hogy ez ellen a tendencia ellen úgy küzdhetünk, ha időt szánunk arra, hogy elgondolkodjunk azon, ami jól sikerült. Egy 2005-ös, Martin Seligman pszichológus által vezetett tanulmány azt találta, hogy azoknál a résztvevőknél, akik minden nap öt-tíz percet töltöttek azzal, hogy leírják a jól sikerült dolgokat, hat hónapon keresztül növelte a résztvevők boldogságát.

Amikor épp úgy érezzük, hogy nem vagy produktívak, vagy attól szorongunk, hogy nem fogunk tudni megbirkózni az elvégzendő feladatokkal, álljunk meg egy kicsit és legyünk hálásak azért, amit addig elértünk.

Ezzel két dolgot is elérhetünk:

  1. Edzzük az agyunkat annak érdekében, hogy értékelje a pozitívumokat, így megerősítve az idegi pályákat, hogy könnyebben emlékezzünk és értékeljük ezeket az elemeket.
  2. Motiváljuk magunkat a továbblépésre.

Tegyük fel, hogy egy hosszú munkanap után kudarcélményünk van, például azért, mert ahhoz képest, mennyi minden van még hátra, úgy érezzük, hogy alig csináltunk valamit.

Ilyenkor az előttünk álló útra koncentrálunk. De mi lenne, ha kicsit visszatekintenénk, mit sikerült elérnünk? Egy-egy apró lépést is érdemes ilyenkor észrevenni és értékelni.

Ez a fajta hozzáállás képessé tesz arra, hogy megváltoztassuk a perspektívánkat és a hozzáállásunkat. Ettől még az előttünk álló út tele lesz kihívásokkal, de egyben lehetőségekkel is. Addig pedig legyünk hálásak azért, amit elértünk, és azért, amink van.

Ha legközelebb úgy érezzük, hogy nem vagyunk elég jók, érdemes emlékeztetni magunkat erre az újraértékelésre:

„Nézd meg, milyen messzire jutottál.”

Ez segít felismerni, hogy mennyi mindent elértünk már, és erőt ad a folytatáshoz.

(Inc.)

Nyitókép: Shutterstock